Tentoonstelling ‘Schoonebeek 194045’

Van 9 oktober tot en met 26 november 2021 wordt in het MFC ’t Aole Gemientehoes een expositie gehouden over de Tweede Wereldoorlog in Schoonebeek. Het verhaal van de luchtoorlog in Zuidoost-Drenthe wordt verteld, met diverse recent gevonden onderdelen van neergestorte oorlogsvliegtuigen. En verder hoe het leven van een aantal oorlogsvliegers eruitzag totdat zij in de omgeving van Schoonebeek verongelukten.

Daarnaast is er het verhaal over de mislukte overval op het gemeentehuis op 29 juli 1943. Het verhaal is anders dan in de meeste boeken is geschreven. Er waren veel meer mensen bij betrokken dan men tot nu toe dacht. Door de mislukking in Schoonebeek ging een aantal verzetsstrijders terug naar het Groninger platteland. Hier werden ze actief gezocht door de Duitsers en vonden ze de dood.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de ambtenaren die in het gemeentehuis werden doodgeschoten, de verzetsstrijders van de Knokploeg De Krim en de represailleslachtoffers uit Hoogeveen.

In het septembernummer van de Jaknikker komt een volledig overzicht van de tentoonstelling en het randprogramma. Want naast de expositie worden twee speciale dagen georganiseerd, waarbij op verschillende plekken in Schoonebeek wordt verteld wat daar in de oorlog gebeurde. En verder worden er vijf lezingen gehouden, met onderwerpen aanvullend op de tentoonstelling. Die gaan over de landing van Franse parachutisten, bombardementen in Duitsland, een radarstation en een actie in januari 1945 waarbij heel veel verzetsstrijders werden opgepakt en de rol van de NSB in Schoonebeek. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe en de Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen.