4 Mei Herdenking Schoonebeek

Nederland staat op 4 mei stil bij alle burgers en militairen die bij oorlogen zijn omgekomen sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Nationale 4 mei Herdenking vindt plaats op de Dam in Amsterdam. Maar ook in de gemeente Emmen zijn er elk jaar op 4 mei herdenk-
ingsplechtigheden, zoals ook in Schoonebeek.

Het thema van de herdenking is per jaar telkens verschillend. Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2022-2023 aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Daarmee wordt benadrukt hoe zeer onze vrijheid verbonden is met de vrijheid van anderen en de oorlog in Oekraïne laat zien hoe kwetsbaar die vrijheid is.

“Samen herdenken”, dat geeft iets extra’s in de beleving van deze bijzondere dag”. Stichting 4 Mei comité Schoonebeek wil daarom iedereen uitnodigen om de herdenkingsceremonie bij te wonen!

De herdenkingsceremonie van 4 mei 2023 start om 19.30. Na een korte kerkdienst, kranslegging bij het burgermonument, het voorlezen van het nationaal gedicht, stille tocht naar de oorlogsgraven, twee minuten stilte bij de oorlogsgraven, kransleggingen en afsluitend het defilé langs de 25 oorlogsgraven.

Namens het Stichting 4 Mei comité Schoonebeek,
Voorzitter: Rob Wethly
Secretaris: Bouko de Groot
Bestuursleden: Magda Oving, Freek Ensink en Yannic Wethly.