Vier weken lang zijn vijftien basisscholen in de gemeente Emmen de strijd aangegaan tegen oud textiel. Op deze manier hebben ze in het totaal maar liefst 25.569 kilo oud textiel terug in de kringloop gebracht, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race Emmen is daarom een groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!
OBS Iemenhof wint
Van maandag 18 september tot donderdag 12 oktober 2023 hebben de leerlingen oud textiel ingezameld en daarmee punten gescoord. De winnaar was de school met de meeste punten per leerling: Obs De Iemenhof uit Schoonebeek. Wethouder Jan Bos reikte de prijs uit. “Het is mooi om te zien hoe de kinderen enthousiast hiermee aan de slag gegaan zijn. Echt alles is uit de kast gehaald om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Van één van de leerlingen hoorde ik dat ze het leukste onderdeel vond om mensen te vertellen waarom recyclen zo belangrijk is. En dat is ook zo: tegenwoordig is afval geen afval meer, maar grondstoffen die we kunnen hergebruiken.”
Wat is de textielrace?
De Textiel Race spoorde de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Voor elke kilo ingezameld textiel kregen ze punten.Bonuspunten kregen ze door bijvoorbeeld zelf kledingstukken te repareren of een kledingruil te organiseren. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. Cijfers laten namelijk zien dat er nog veel textiel bij het restafval zit. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.
Waar moet textiel naartoe?
In gemeente Emmen is er overal wel een textielcontainer van Sympany in de buurt, meestal bij winkelcentra. Maar het kan ook bij kringloopwinkels (Het Goed) of bij kerken (Sam’s). Het inleveren van textiel is altijd gratis, maar men moet niet de milieupas vergeten om de container te openen.
Bijkomend voordeel is dat het textiel niet meer in de restcontainer gaat. Hierdoor heeft men minder restafval en hoeft men minder aan Diftar te betalen. Het goed scheiden van textiel is dus goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnée