Voortgang Bijdragespoor Waterinjectie Oliewinning Schoonebeek

Van de bijdragentafel

Op maandag 30 september was er een overleg met de bijdragetafel. Met deze korte terugblik van dat overleg bent u op de hoogte van de laatste stand van zaken in het bijdragespoor. 

Het bijdragespoor: toezeggingen zo helder mogelijk vastleggen

De NAM gaat een bijdrage aan het gebied doen en het Rijk doet daar als deelnemer (via het staatsbedrijf EBN) in mee. De NAM heeft de bijdrage vastgesteld op 1 euro per vat olie. Wanneer de prijs van de olie hoger uitkomt dan 80 euro per vat komt er een extra bijdrage bij. De NAM heeft daarbij aangegeven dat er wel sprake moet zijn van winst om een bijdrage te betalen. De gemeenten willen de toezeggingen zo helder mogelijk vastleggen en hebben Tjisse Stelpstra gevraagd om te helpen, zodat de voorwaarden voor iedereen duidelijk zijn en er geen verrassingen achteraf komen. De deelnemers aan de bijdragetafel delen deze behoefte.

Het afsprakenkader

Met de vragen die er leven vanuit de bijdragetafel gaan de bestuurders van de gemeenten, het Rijk en de NAM aan de slag om de antwoorden op te halen. Tjisse Stelpstra maakt hiervan een duidelijk overzicht, het afsprakenkader. Deze wordt vastgesteld in het bestuurlijk overleg in samenspraak met de bijdragetafel. Het bestuurlijk overleg van dit eerste deel van het Bijdragespoor (Blok A) bestaat uit bestuurders van het ministerie van KGG (voorheen EZK), de NAM, de provincie Drenthe en de gemeenten Emmen en Coevorden.

De volgende fase: de bijdragetafel, de besteding van de bijdrage

Intussen is ook ‘Blok B’ gestart: de bijdragetafel. Want wat zijn de volgende stappen voor de organisatie van de besteding van een bijdrage in het gebied? Hierover is de afgelopen maanden in een aantal bijeenkomsten van gedachten gewisseld. Dat heeft veel waardevolle inzichten opgeleverd maar is nog niet concreet genoeg. De bijdragetafel heeft de gemeenten verzocht hier het voortouw in te nemen. Daarom hebben de gemeenten daarover advies gevraagd aan Tjisse Stelpstra. Op 30 september heeft hij hierover een presentatie gegeven aan de bijdragetafel. Tjisse Stelpstra stelt het volgende voor:

Advies over de besteding van de bijdrage

Om het gebied optimaal voordeel te laten hebben van een bijdrage is het aan te raden om een fonds op te richten. Het advies is om dat in de vorm van een stichting te doen. Dat vraagt nadere invulling. Zo is bijvoorbeeld geadviseerd een bestuur aan te stellen op basis van deskundigheid en binding met het dorp en omgeving en met daarnaast een Raad van Toezicht.

Natuurlijk moet er ook verder nagedacht worden over de besteding van het geld. Eigenlijk is iedereen het er in grote lijnen wel over eens dat het moet bijdragen aan de economische en sociale kwaliteit van het gebied (zogenaamde Brede Welvaart). Dat is de eerste stap. In een later stadium zal samen met de inwoners bekeken worden hoe dit verder kan worden uitgewerkt.

Tenslotte moet er ook gekeken worden voor welk gebied het fonds bedoeld is. Er bestaat al een eerste voorstel daarvoor vanuit ontzorgtafel (addendum Toezeggingenkader), maar daar moet nog verder over gepraat worden. Tjisse Stelpstra komt met een vervolgvoorstel. De gemeenten hebben aangegeven dat voor besluitvorming de inbreng van de bijdragetafel van belang is.

Voldoende stof tot nadenken en uitwerken

Dit is in het kort de laatste stand van zaken. Het geeft verschillende partijen weer voldoende stof tot nadenken en uitwerken. Dat vraagt ook inzet van deskundigheid en veel zorgvuldigheid. Zodra er verdere adviezen of concrete besluiten zijn, zoeken de gemeenten hierover weer afstemming met de bijdragetafel.

Omgevingsproces en het bijdragespoor

Het omgevingsproces rondom de oliewinning kent drie sporen: het vergunningsspoor, het ontzorgspoor en het bijdragespoor. Het bijdragespoor wordt geleid door de bijdragetafel. Het bijdragespoor kent twee fases: Blok A: de bijdrage en Blok B: de besteding van de bijdrage.


Verleende vergunning Schoonebeek

Op 4 oktober 2024 heeft het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) besloten de vergunningen voor het winnen van gas door de NAM in Schoonebeek te verlenen tot 2033 en om op termijn de oliewinning en daarmee de waterinjectie weer op te starten.

Jan Bos, wethouder gemeente Emmen

Jeroen Huizing, wethouder gemeente Coevorden