Koester de vrijheid, geef elkaar de ruimte en kijk naar elkaar om

In het jaar dat wij 80 jaar vrijheid vieren, voelt het volgens burgemeester Eric van Oosterhout ronduit ongemakkelijk dat wij ons die vrijheid nogal selectief toe-eigenen.
“Vluchtelingen die huis en haard achtergelaten hebben, op de vlucht voor oorlogen, belanden in een land waar je door steeds meer mensen wordt weggekeken. In politiek Den Haag berust kilte en harteloosheid blijkbaar op een democratische meerderheid en ik moet u eerlijk bekennen dat ik er niet aan kan wennen.” Dat zei hij vanavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op het nieuwjaarfeest van de gemeente.


De burgemeester zei zich gelukkig te prijzen met de gemeenteraad die volgens hem wel de juiste relatie legt tussen het verleden en de huidige tijdsgeest. “We werken de komende tijd een plan uit om iedereen die dat wil een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork te gunnen. En we beginnen met onze kinderraden”, aldus Van Oosterhout, die in zijn toespraak ook nadrukkelijk stilstond bij de waarde van artikel 1 van de Grondwet. “Het is essentieel dat iedereen de ruimte heeft om zijn of haar eigen overtuigingen te uiten en te leven, zonder angst voor discriminatie of vervolging.”


Bestuurlijk contact
In zijn toespraak uitte de burgemeester kritiek aan het adres van het kabinet. Volgens Van Oosterhout verloopt alles in het bestuurlijke contact moeizaam en bestaat er grote zorg over de financiële positie van gemeenten na dit jaar. “Ik werk nu zo’n twintig jaar in de lokale politiek, maar zoals het nu gaat, heb ik het nog nooit meegemaakt. De polder, die ooit werd bewoond door welwillende overheidspartners, ligt er verlaten bij. Weemoedig als we zijn, is de herinnering aan partijen die elkaar ooit vonden in constructief overleg vervaagd.”
Van Oosterhout wees erop dat hierdoor ook het goede gesprek en resultaat op de kerndossiers mist. “We missen de belangrijke Haagse kaders op belangrijke onderwerpen als bestaanszekerheid, klimaat, landbouw, wonen en asiel. Ook ontstaat steeds meer onduidelijkheid wat het Rijk verwacht van gemeenten, tot voor kort ‘de eerste overheid’, die het dichtst bij burgers staat. Het ooit zo degelijke ‘Huis van Thorbecke’ waar Rijk—provincie en gemeente in samen wonen, kraakt als een vervallen monument in de storm.”


Koningsdag
De burgemeester blikte in zijn nieuwjaarstoespraak verder terug op 2024 en stond in het bijzonder stil bij de viering van Koningsdag 2024 in aanwezigheid van Koning Willem Alexander en de leden van de Koninklijke Familie. “Koningsdag 2024 bood ons een uitgelezen kans om Emmen landelijk te profileren als een plek waar het goed wonen en werken is. ’t Kon veel minder, zei de Koning bij zijn afscheid op het slotpodium Een groter compliment konden we niet krijgen en dat vervult ons nog steeds met trots. Daar hoeven we niet bescheiden over te zijn. Sterker nog, er is alle reden om de rest van Nederland zelfbewust tegemoet te treden en het verhaal van Emmen door middel van Citymarketing onder de aandacht te brengen.”


Ook keek hij vooruit naar dit jaar, waarin veel op stapel staat. Van Oosterhout noemde onder andere de verdere voorbereidingen voor de Sport- en Beweegcampus, de ontwikkeling van de Greenwise Campus, Elke Regio Telt en de aanpak van sportaccommodaties.


Aan het slot van zijn nieuwjaarstoespraak gaf de burgemeester het woord aan dichter Eva Broekmann. Zij las een gedicht voor waarin ze de waarde van vrijheid benadrukte en hoe belangrijk het is naar elkaar om te kijken.

Harmonie Euterpe, winnaar cultuurprijs
Hannah Mae