Bezienswaardigheden

Schoonebeek kent meerdere bezienswaardigheden. De belangrijkste laten we zien in onderstaande albums. Allemaal de moeite waard om te bezoeken!
 We zijn nog volop bezig met het maken van foto’s en daarna het vullen van de albums. Dat kost de nodige tijd, maar we hebben alvast twee albums voorlopig gevuld. Valt er toch iets te zien. Onderaan deze pagina vindt u een korte toelichting per album.


Luchtwachttoren
Na de restauratie is Luchtwachttoren Z73 weer een echte bezienswaardigheid in Schoonebeek. Voor meer informatie zie Wikipedia.

Zandstrooiboerderij
Een unieke bezienswaardigheid in Schoonebeek is de zandstrooiboerderij of beter gezegd de Zwaantje Hans-Stokmans Hof aan de Burgemeester Osselaan. Dit is een fraai gerestaureerde Saksische boerderij met schuur uit de 17e eeuw. Zandstrooien is een eeuwenoud gebruik en het is uniek dat dit in Schoonebeek nog te zien is. Inclusief demonstraties. Achter op de deel bevindt zich het oliemuseum. Bij de boerderij staat ‘De Waag’nschuur’, de expositieruimte van oudheidkundige stichting ‘De Spiker’. Voor meer informatie zie Wikipedia.
Foto’s volgen.

Oliewereld
Schoonebeek en olie (en de NAM) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We staan niet voor niets in heel Nederland bekend als ‘het oliedorp’. Naast de expositie in de Zwaantje Hans-Stokmans Hof is er in en rond Schoonebeek nog veel meer te zien van de oliewinning.

Architectuur
Schoonebeek kent een aantal architectonisch interessante panden. Die zijn gebouwd als gevolg van de komst van de NAM in Schoonebeek direct na de Tweede Wereldoorlog. Architect Arno Nicolaï is de grote man hierachter. Voor meer informatie zie Wikipedia.