Burgemeester: “Ik ga stemmen”

Op 16 maart mag u weer naar de stembus. Dan zijn de verkiezingen voor een nieuwe raad van de gemeente Emmen. Bijna tweehonderd mannen en vrouwen staan op de kieslijst. Zij hebben zich verdeeld over dertien partijen. Je zou zeggen, er is keus genoeg.

Ik denk dat dat zo is. Natuurlijk zijn partijen binnen een gemeente het over een aantal zaken snel eens. Iedere lokale politicus zal roepen dat de gemeente veilig moet zijn, dat de wegen en het groen goed moeten worden onderhouden en dat er niet teveel belasting moet worden betaald.

Maar er zijn ook aanzienlijke verschillen op andere onderwerpen. Gelukkig maar, er valt echt wat te kiezen. U zou bijvoorbeeld de Stemwijzer kunnen raadplegen om achter die verschillen te komen. Het idee is eenvoudig. Er zijn ongeveer 25 stellingen bedacht die allemaal betrekking hebben op zaken in onze gemeente. U kan steeds uw mening geven op dit onderwerp. Aan het eind van de vragenlijst wordt berekend welke partij het dichtst bij uw standpunten in de buurt komt.

Er valt dus wat te kiezen, en de Stemwijzer kan daarbij helpen. Maar nog belangrijker is dat u in ieder geval gaat stemmen. Ik hoef het tegen de oudere generatie amper te zeggen. Het meemaken van een oorlog is genoeg om het thema ‘vrijheid’ nooit meer achteloos als een vanzelfsprekendheid te zien. En de generatie van net na de oorlog heeft dat goed in de oren geknoopt. Maar de jongeren kunnen het nog wel eens vergeten. Herinner hen aan het gegeven dat we ook tijden hebben gekend waar anderen voor ons de politieke dienst uitmaakten.

En er is nog een groep die twijfelt om te gaan stemmen. Het zijn de mensen die om wat voor reden dan ook zo teleurgesteld zijn in de politiek dat ze het stembureau links (of rechts) laten liggen. Dat is niet verboden, en ik snap het ook nog wel enigszins. Maar aan de andere kant: zo verandert het ook niet. De mensen die wél gaan stemmen, zorgen voor invloed.

Kortom, ga stemmen. Daar bent u vrij in. Maak gebruik van die vrijheid. Misschien zien we elkaar op 16 maart in een van die vele stembureaus, waar honderden vrijwilligers aan het werk zijn voor de democratie. Dat is ons meest kostbare bezit.

Ik ga stemmen, voor de gemeenteraad van Emmen.

Eric van Oosterhout, burgemeester