Evenementen

Schoonebeek is een actief dorp waar regelmatig iets georganiseerd wordt. Van een aantal evenementen laten we hier graag iets zien. Een beeld zegt ook hier weer meer dan duizend woorden. Onderaan de pagina vindt u een korte toelichting per album.

Feestweek
Elk jaar wordt in de laatste week van augustus de feestweek georganiseerd. Met recht een traditioneel evenement dus. Ooit, in 1956 (!) begonnen met de iconische Boortorenwandeltocht. In de jaren ’70 werden daar veel nieuwe activiteiten aan toegevoegd waarmee er sprake werd van een feestweek met diverse activiteiten. Waar we in de editie van 2021 helaas geen beelden van kunnen laten zien is de Zandstrooisterloop en van de grote horecafeesten. Dat moet dan in 2022 maar weer een plek krijgen.

Schoonebeek in Actie (SiA)
SiA is stichting met een werkgroep van enthousiaste Schoonebekers die jaarlijks een groot evenement organiseren op het gebied sport en cultuur. Dat wil zeggen dat de thema’s om het andere jaar wisselen. Dit album geeft een mooi beeld van de evenementen die vanaf 2014 zijn georganiseerd.

Midwinterhoornwandeltocht
Midwinterhoorn blazen is een eeuwenoud gebruik in Oost Nederland en ook in Schoonebeek. Om die traditie in ere te houden wordt jaarlijks in december de Midwinterhoornwandeltocht georganiseerd.
Tijdens de tocht klinkt de mystieke klank van de midwinterhoorn en op diverse plekken langs de route zijn de blazers te zien en te beluisteren. Natuurlijk ontbreken glühwein, chocolademelk, snert en een broodje worst niet bij dit evenement.

Zuidenveld
Het Zuidenveld is een groots opgezet evenement dat jaarlijks in de zomer wordt gehouden in de voormalige acht gemeenten van het kerspel ‘Zuidenveld’. Schoonebeek is één van die voormalige gemeenten en daarom één keer in de acht jaar gastheer van dit traditionele agrarische evenement. Voor meer informatie klik hier. In 2020 zou Schoonebeek de 100e editie organiseren, maar door de bekende omstandigheden is dit niet doorgegaan, ook niet in 2021. In 2022 is het (onder voorbehoud uiteraard) echter zover!

Festivals
Regelmatig worden er festivals georganiseerd. Vaste prik zijn o.a. ‘Opblaaspop’ en ‘Food in the Wood’, maar ook zijn er eenmalige festivals die de moeite waard zijn.