Gemeente steunt slachtoffers aardbevingen met 108.000 euro

De gemeente doneert één euro per inwoner (bijna 108.000 euro) aan giro 555 om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat is vandaag door het college van B en W besloten. “Er is sprake van een ongekende humanitaire ramp”, zegt burgemeester Eric van Oosterhout. “De beelden die we zien, zijn hartverscheurend.”
De burgemeester bracht vorige week een bezoek aan de Turkse moskee waar volop goederen werden ingezameld om de bevolking te helpen. “Ik vond het hartverwarmend om te zien hoe spontaan en snel de hulp op gang is gekomen. Als gemeente willen we niet achterblijven. Vandaar onze donatie.”


Solidair
Vaak is internationale noodhulp voorbehouden aan de landelijke overheid. “Maar als je kijkt naar het aantal doden en gewonden en de enorme verwoesting, dan moeten we allemaal te hulp schieten. Nog afgezien van het persoonlijke leed, zijn mensen alles kwijtgeraakt. Huizen liggen in puin, slachtoffers bivakkeren onder winterse omstandigheden in tenten op straat. Het gaat ons bevattingsvermogen te boven. Wij vinden het tegen deze achtergrond vanzelfsprekend dat we solidair met hen zijn”, aldus de burgemeester.