Gerrit Kerkdijk uit Schoonebeek heeft samen met broer Herman Kerkdijk jarenlang leiding gegeven aan dakdekkersbedrijfDNN Groep, dat in 2019 door twee zonen van Gerrit is overgenomen. De afdeling staalframebouw maakte al ruim vijftien jaar onderdeel uit van het veertigjarige familiebedrijf, maar de zoons gaven aan zich na de overname geheel op het dakdekkersbedrijf te willen richten. Er is daarom bij de overname besloten om de activiteiten van staalframebouw volledig zelfstandig onder de naam M-Frame Staalframebouw in Zwartemeer voort te zetten.
Momenteel verrijzen in Schoonebeek aan de Waterbies zes twee-onder-een-kapwoningen op basis van staalframebouw. “Het is een snelle, slimme manier van bouwen’: aldus Kerkdijk. “Op de productielocatie in Zwartemeer worden al veel bouwonderdelen geassembleerd. Dat vindt plaats onder ideale omstandigheden waardoor een betere kwaliteit kan worden gewaarborgd: je bent niet afhankelijk van het weer. Doordat een groot deel van de woning al in de fabriek wordt gebouwd, kunnen de woningen vanaf de eerste schop in de grond in vijftien weken worden opgeleverd. In februari is gestart en de oplevering staat in week 23 gepland:’ De woningen zijn heel sterk. “We doen dit al jaren, dus we hebben veel ervaring. Dergelijke woningen worden bijvoorbeeld veel in het aardbevingsgebied in Groningen gebouwd en we hebben woningen van staalframebouw in Portugal gebouwd:’ Kerkdijk: “Vroeger werden huizen gebouwd door het stapelen van stenen, later werd veel beton toegepast, daarna volgde de houtskeletbouw en nu hebben we dus de staalframebouw. Het is een sterk en licht materiaal. Bovendien is het een duurzame manier van bouwen en dus heel geschikt in deze tijd.”
Waterbies
In Schoonebeek gaat het niet alleen om de bouw van woningen door M-frame, Kerkdijk fungeert er ook als projectontwikkelaar. Onder de naam Quinndale Projectontwikkeling is dit het eerste project. “Ik heb gezocht naar een goede locatie en ik kwam uit bij de Waterbies in Schoonebeek waar al lange tijd kavels te koop stonden.” Inmiddels voert hij de regie voor een geweldig team van specialisten. Omdat het koopwoningen zijn, vroeg hij advies over de verkoopprijzen aan de plaatselijke makelaar Ruud Pat. Kerkdijk verzocht de architect om de woningen een ‘smoel’ te geven. “Binnen een maand waren de woningen verkocht”, aldus een tevreden Kerkdijk. Opvallend dat met name mensen vanuit andere delen van het land de woningen hebben gekocht. De buurt is blij, dat er eindelijk gebouwd wordt, zodat het gat in hun straat wordt opgevuld.”
Levensloopbestendig
De woningen die er verrijzen zijn levensloopbestendige woningen, want daaraan is volgens Kerkdijk duidelijk behoefte. “Er zijn een slaapkamer en badkamer op de begane grond. De bewoners kunnen de ruimten zelf indelen. Mogelijk willen zij vooralsnog deze ruimten voor andere doeleinden gebruiken, maar wel worden de voorbereidingen voor de badkamer aangelegd. Boven zijn twee slaapkamers en is er nog een mogelijkheid voor een badkamer.”
Bijna energieneutraal
De woningen zijn bijna energieneutraal gebouwd, door toepassing van een warmtepomp, goede isolatie, prima installaties, rolluiken en zonnepanelen. “Daarnaast zijn er wat innovaties toegepast. Zo hebben we de zogenaamde Wallhubb toegepast, een voorzetwand waarin leidingen en bedradingen zitten. Het is een gepatenteerd systeem met een afneembare plint. Als bewoners hun huis op een later tijdstip anders willen inrichten, kan eenvoudigweg de plint worden afgenomen en kunnen extra installatieonderdelen worden aangebracht zonder dat er gesloopt hoeft te worden.” Kerkdijk is zich aan het oriënteren op de behoefte naar betaalbare woningen. “Tiny houses kunnen ook heel mooi met ons systeem worden gebouwd. Verder kunnen we thuiskantoren voor in de tuin leveren. Ik speel graag in op het nieuwe werken:’ Met de nieuwe inwoners van Schoonebeek is een WhatsAppgroep in het leven geroepen. “We laten iedere keer de voortgang zien en maken daarbij ook gebruik van drones. De toekomstige bewoners maken zelf ook foto’s zodat iedereen op de hoogte is:’ Wat betreft andere projecten: M-frame leverde een belangrijke bijdrage aan het Fletcher Hotel in Emmen en produceert op dit moment in Den Haag de gevels van twee woontorens waar de laatste gevels op 110 meter hoogte worden worden.