Jeugdige Nederlands kampioen mountainbike gehuldigd

De 9-jarige Rafaél Horsman uit Schoonebeek werd op donderdag 15 december door wethouder Pascal Schrik gehuldigd. Hij won op 24 september 2022 het NK Mountainbike Jeugd categorie 2. De wethouder prees zijn talent. “Met jouw inzet zullen we vast nog veel van je horen,” verwacht hij.
Rafaél traint bij WSW Emmen, waar hij als 5-jarige begon. Hij traint twee keer per week een uur en legt zich dan vooral toe op techniek. Ook traint hij nog een half uur extra met de renners die landelijke competitie rijden. En hoe mooi kan het zijn? De trainer is zijn eigen vader. Beide ouders en zijn zus zijn ook fanatieke mountainbikers.


Driekleurige trui
Het komende jaar rijdt Rafaél elke wedstrijd in zijn driekleurige NK-titeltrui. Op termijn hoopt hij om op Europees niveau mee te dingen naar de prijzen. “Dat zal moeilijk worden,” verwacht hij. Ook op provinciale wedstrijden haalt Rafaél vaak een podiumplaats, maar zijn voorkeur ligt inmiddels vooral bij landelijke wedstrijden.


Afwisseling
Juist de afwisseling tussen de verschillende disciplines maken voor hem de sport zo mooi: wielersport, mountainbiken, veldrijden en wegwielrennen. “Hoe technischer de training, hoe mooier hij het vindt,” vertelt zijn vader.