Jonge Held Kevin Snijders (10) ontvangt jeugdlintje

Gemeente Emmen is veertien Jonge Helden rijker. Zij ontvingen op 19 november een jeugdlintje. Daaronder ook Kevin Snijders uit Schoonebeek.

Foto: Iris Sijbom

Vrijdag 19 november 2021, in aanloop naar de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, reikte wethouder Robert Kleine veertien Emmense Jeugdlintjes uit. Het Emmens jeugdlintje is een jaarlijkse waardering voor kinderen en jongeren die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen en zo een positieve bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij. De lintjes werden voor de elfde keer uitgereikt.

In totaal ontvingen veertien jonge helden de onderscheiding:

Kevin Snijders (10 jaar) uit Schoonebeek
Kevin is de middelste van drie zoons, hij heeft een oudere broer met klassiek autisme waar hij veel voor doet en zijn jongere broertje heeft een stoma. Hierdoor zijn z’n ouders vaak in het ziekenhuis waardoor Kevin soms niet de aandacht krijgt die hij verdient. Ondanks dat klaagt Kevin nooit en helpt hij veel mee met de zorg voor zijn oudere broer. Voor de familie is Kevin een echte held!

Wilmer van der Vaart (14 jaar) uit Emmen
Wilmer heeft een heel bijzondere actie opgezet om geld in te zamelen voor de mensen in Australië, dat eind 2019 en begin 2020 maandenlang geteisterd werd door hevige bosbranden. Hij liep het hele jaar 2019 in korte broek, zelfs als het vroor! Zo vestigde hij de aandacht op zijn actie en zamelde hij maar liefst 406,35 euro in, gedoneerd aan het Rode Kruis.

Quinn Wittenberg (15 jaar) uit Emmen
Toen ouderen- en ontmoetingscentrum de Cocon in Emmen door corona in zwaar weer zat, heeft Quinn een crowdfunding opgezet. Hij heeft met deze actie € 2500,- kunnen doneren aan de Cocon.

Elin de Bruin (11 jaar) & Robian de Bruin (9 jaar) uit Klazienaveen
Tijdens een bijt incident met een hond bedacht Elin zich geen moment en dook op de hond om hulp te bieden. Omdat dat niet zonder gevaar was werd ze weggestuurd. Elin en Robian raakten niet in paniek en zijn hulp gaan halen. Door in deze vreselijke beangstigende situatie niet in paniek te raken kon er snel en adequaat gehandeld worden en was hulp snel ter plaatsen.

Jesse Peters (15 jaar) uit Emmer-Compascuum, Brandon Stanneveld (15 jaar) & Rowen Moorman (15 jaar) uit Emmen
Op 9 december 2020 fietsten de drie vrienden van school naar huis als ze in de verte horen/ zien dat er een vrouw wordt uitgescholden. Ze dachten eerst nog dat het een grapje was. Maar toen ze dichterbij kwamen zagen ze dat de man de oudere mevrouw begon te schoppen. De jongens begonnen vervolgens keihard te fietsen en te schreeuwen. De man schrok hiervan en ging er vandoor. Rowen is op veilige afstand achter de dader aangegaan en heeft 112 gebeld waardoor de dader snel op gepakt konden worden. De andere twee jongen bleven bij de vrouw tot dat ze naar het ziekenhuis werd gebracht, daar bleek dat ze allebei haar polsen had gebroken.

Wesley Langen (13 jaar) uit Klazienaveen, Stan de Vries (12 jaar) uit Klazienaveen & Dion Timmer (12 jaar) uit Nieuw Dordrecht
De drie jongens fietsten op een woensdagmiddag richting huis toen ze een oudere dame hoorden roepen. In eerste instantie fietsten ze door maar bedachten zich en gingen kijken. De oudere dame was gevallenen en kon niet meer zelfstandig omhoog komen. Ze hielpen haar omhoog maar de dame had geen kracht genoeg om te blijven staan. Twee jongens gingen hulp halen bij de buren en de derde jongeman bleef bij de oudere dame. Mede door de hulp van de drie jongens heeft de oudere dame niet zo lang op de grond gelegen en is het goed afgelopen.

Silvano Geurtse (13 jaar) uit Erica
Ondanks zijn jonge leeftijd is Silvano al een bezig bijtje, hij zet zich voor iedereen en alles in. Zo ook voor Mammoet Betsy van Stichting de Mammoet. Mammoet Betsy is beschadigd geraakt bij een schuurbrand. Silvano was hier zo van onder de indruk dat hij besloot om een inzamelingsactie op touw te zetten om de mammoet te herstellen. Daar ging Silvano alle deuren in Erica bij langs, het nieuws verspreidde zich snel. Op 29 augustus kon hij een cheque overhandigen van maar liefst € 974,90,-.

Saar Kijk in de Vegte (10 jaar) uit Klazienaveen & Kathelijne Stigter (9 jaar) uit Emmen
Deze jonge meiden willen graag iets betekenen voor een ander. Zo zijn ze begonnen met geld inzamelen voor Stichting Paardenopvang Achterhoek. Met het maken en verkopen van armbandjes, enkelbandjes en oorbellen hebben ze al € 350,- bij elkaar gespaard. De stichting is afhankelijk van vrijwilligers en giften en zijn daarom ontzettend blij met de actie van de meiden!

Jeugdwethouder Robert Kleine: “Wat mij opvalt is dat veel jongeren zo enorm positief ingesteld zijn, ook als het even minder gaat. Zeker in dit coronatijdperk zouden alle jongeren een lintje moeten verdienen voor de manier waarop zij zich aanpassen aan de situatie. Maar deze Jonge Helden springen er voor mij extra uit. Ze helpen anderen, ze komen in actie en volgen hun hart. Ze zijn daarmee voorbeelden voor anderen en verdienen deze onderscheiding. Ik ben trots op deze toppers!”