Jonge Helden gezocht! Wie verdient een Jeugdlintje?

Kinderen en jongeren die nét even een stapje meer doen voor een ander. Of in actie komen als het nodig is, bijvoorbeeld als iemand in nood is, of om afval op te ruimen. Dat noemen we in Emmen Jonge Helden! Ieder jaar in november reikt de gemeente Emmen de Jeugdlintjes uit. Dit is een prijs voor kinderen en jongeren van zes tot en met achttien jaar die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen.

Ook dit jaar zoeken wij weer Jonge Helden!
Met het jeugdlintje zet de gemeente Emmen deze jongeren in het zonnetje. De uitreiking is in november. Dan is ook de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. In die periode laat de gemeente Emmen extra zien dat kinderen mee mogen denken en praten over dingen die voor hen belangrijk zijn. “Het is fantastisch dat kinderen en jongeren zich inzetten voor anderen, zonder er iets voor terug te krijgen,” zegt jeugdwethouder Dewy Leal. “Wij willen ze daarvoor belonen door ze in het zonnetje te zetten en te benoemen tot Jonge Helden. Want ze zijn een voorbeeld voor anderen.”


Wie komt in aanmerking?
Een Jeugdlintje krijg je niet zomaar, daar moet je echt een held voor zijn. Wat maakt een jongere nu echt een Jonge Held?

  • Ze moeten tussen de 6 en de 18 jaar oud zijn en in de gemeente Emmen wonen.
  • Ze hebben iemand geholpen in een bijzondere situatie
  • Ze hebben iets bijzonders gedaan dat belangrijk is (geweest) voor een straat, buurt
    of hun omgeving
  • Ze hebben iets gedaan waardoor ze ongelukken met mensen of dieren hebben voorkomen of waardoor er weinig gevolgen waren

Alleen mensen van 18 jaar of ouder mogen een jongere voordragen. Een deskundige jury beoordeelt de aanmeldingen. De Jonge Helden krijgen een mooi aandenken.
Kinderen of jongeren die in 2023 of 2024 iets bijzonders voor iemand anders hebben gedaan, kunnen tot 1 oktober voorgedragen worden. Dit kan digitaal via het formulier op www.emmen.nl/jeugdlintje .