Lancaster W4984, in de nacht van 23/24 mei 1943.

78 jaar geleden, in de nacht van 23 op 24 mei 1943 midden in de vijf maanden durende Bomber Command-campagne, de “Battle of the Ruhr”, het offensief van strategische bombardementen op het Ruhrgebied, vertrok van vliegveld Binbrook de 460 RAAF Squadron Lancaster W4984 AR-J voor een, wat zal blijken, fatale missie.

Massale raid
Na een pauze van negen dagen in grote operaties, stuurde Bomber Command 826 vliegtuigen naar Dortmund. Een recordaantal vliegtuigen in een ‘niet 1000 toestellen’ raid tot nu toe in de oorlog en de grootste raid van de ‘Battle of the Ruhr ‘.

De aanvalsgolf bestond uit: 343 Lancasters, 199 Halifax’s, 151 Wellingtons, 120 Stirlings en 13 Mosquito’s. Ondanks het verlies van 38 vliegtuigen was het een zeer succesvolle aanval. Veel industriële panden werden getroffen, met name de grote Hoesch-staalfabrieken, die hun productie moest stilleggen.

Fatale afloop
De Lancaster W4984 AR-J was één van Lancasters die werd ingezet voor de aanval op Dortmund. Op weg naar hun doel Dortmund werden de Australische piloot Flight Sergeant Beresford Milton Troy Davis en zijn bemanning, in de Lancaster W4984 AR-J aangevallen door de Duitse nachtjachtpiloot Oberleutnant August Geiger vliegend met een Bf 110 nachtjager van de 7./NJG 1 vanaf Vliegbasis Twenthe. De Lancaster W4984 AR-J was beladen met één 4000 lb HC Cookie, 48×30 lb. en 540 x4 lb. en met een brandstofvoorraad met hoog octaangehalte aan boord voor meerdere uren vliegen.

Rapport van de Duitse piloot die de Lancaster neerschoot.

De Lancaster W4984 AR-J en zijn bemanning stortte neer om 02.07 uur, dichtbij Schoonebeek na een hevige brand aan boord van de Lancaster, veroorzaakt door de aanval van de Duitse nachtjager. Dit kostte zes van de zeven bemanningsleden het leven. Sergeant Clarence Goldthorpe kon zich op tijd redden en werd krijgsgevangen gemaakt (POW) door de Duitse leger kort na zijn landing dicht bij de Nederlands-Duitse grens.

Herinnering levend houden
Laten we de herinnering levendig houden aan wat Beresford Milton Troy Davis, Eric Rowlands, Kenneth Douglas Dyce, Jack Stanley Biffen, Charles Sinclair Wright, Frederick Wilson Ralph en Clarence Goldthorpe deden voor onze vrijheid.

De gesneuvelde bemanningsleden van de Lancaster W4984 AR-J zijn begraven op de Commonwealth War Graves-sectie van de Algemene begraafplaats in Schoonebeek.

C.S. Wright
F.W. Ralph
J.S. Biffen
K.D. Dyce
E. Rowlands
M.B.T. Davis

Rust in vrede.