Mee®Doen Schoonebeek, het is mooi geweest

Ons werk zit erop! In 2012 startte de voorloper van Mee®Doen in Schoonebeek. Met, voor en door bewoners. Wat hebben we veel resultaten bereikt. Het centrum is vernieuwd, ’t Aole Gemientehoes is opgeknapt en samen hebben we veel activiteiten in Schoonebeek georganiseerd. Negen jaar later zijn de projecten onder de samenwerking afgerond of belegd bij werkgroepen. 

Reserveer zaterdag 23 oktober 2021 alvast in je agenda. Samen met het hele dorp gaan we de samenwerking feestelijk afsluiten! 

In deze special blikken we terug op Mee®Doen en de resultaten ervan. Een prachtige periode waar veel Schoonebekers direct bij betrokken zijn (geweest).

Hoe ontstond Mee®Doen?
Lianne Steinfort werd in 2011 benoemd als dorpscoördinator voor Schoonebeek en ze was betrokken bij het opstellen van de structuurvisie. De structuurvisie was de start van een proces waarin inwoners samen met de gemeente en andere partijen aan het werk gingen om Schoonebeek mooier te maken. “Mijn eerste werkdag voor Schoonebeek zal ik nooit weer vergeten. Ik mocht minister Donner hier rondleiden in Schoonebeek. En ik had nog nooit Schoonebeek van dichtbij bekeken. Het was hartstikke spannend, maar gelukkig was Bert Kolkman daar. Hij nam een batterij aan mensen mee. Minister Donner voorop, want hij moest bekijken wat er allemaal gebeuren moest in Schoonebeek.”

De gemeente Emmen wilde dat er een structuurvisie werd opgesteld. Albert Doezeman: “De wethouder vond het belangrijk dat er ook in Schoonbeek iets ging gebeuren. Nanno Lambooij  van de gemeente Emmen werd destijds aangesteld als projectleider. We hadden vanuit Dorpsbelangen al een overleg gehad met de middenstandsvereniging. We hadden het gevoel dat we er nu voor moesten gaan. Bovendien wilde Nanno open het gesprek aangaan met de inwoners uit ons dorp.”

Buren ondervragen buren
Lianne: “Tijdens een inloopavond plakten we ‘geeltjes’. Wat gaat er goed in Schoonebeek? Ik weet nog dat we naar aanleiding van deze avond meer informatie wilden verzamelen. Wat vinden inwoners nu echt? We huurden een bureau in om ons verder te helpen. En we deden een onderzoek. Buren ondervragen buren.” 

Ernst Jan Bouwers: “We belden aan en vroegen of mensen even een uurtje hadden en het gesprek duurde drie tot vier uur. Het begon met een kop koffie en eindigde met een flesje bier. Hele gesprekken kwamen naar voren. Heel interessant.”

Het onderzoek kwam nooit heel goed van de grond. Uiteindelijk hadden we 13 procent van de inwoners ondervraagd. Wel leidde het tot acht thema’s voor het dorp waarmee inwoners aan de slag gingen. Tijdens een inloopavond eind 2013 werden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd in De Wolfshoeve.

Stampot
Albert Doezeman: “Schoonebekers zijn altijd een beetje terughoudend. Ik dacht voor de avond ‘Dat wordt helemaal niks’. Maar potverdorie de zaal zat stampvol. We hadden wat muziek en de avond werd een groot succes. Heel veel mensen meldden zich die avond ook nog aan als vrijwilliger.”

Acht kopgroepen
In 2014 startten de acht kopgroepen onder leiding van betrokken inwoners: 

  • Centrum vernieuwen
  • Dorpsaccommodatie (is MFC ’t Aole gemientehoes geworden)
  • Sport versterken (is Schoonebeek in Actie geworden)
  • Jeugd faciliteren (werd JAS: Jeugdactiviteiten Schoonebeek)
  • Wonen met energie
  • Naoberschap
  • Toerisme 
  • Openbaar gebied (‘Groen en grijs’)

Mee®Doen is het overkoepelende platform geworden voor de werkgroepen.

De samenwerking heeft heel erg veel gebracht!
De grootste successen zijn het ontstaan van Schoonebeek in Actie met jaarlijkse activiteiten voor en door inwoners. ’t Aole Gemientehoes en het winkelcentrum zijn opgeknapt. Aan de andere thema’s wordt nog gewerkt door betrokken inwoners. Het is fantastisch dat vanuit het dorp dit is opgepakt en tot een succes is gemaakt. 

Het centrum is opgeknapt!
Vanaf 2014 zetten inwoners en winkeliers zich in de werkgroep centrumvernieuwing in voor een mooier en toekomstbestendig centrum. Bert Kolkman, is een van de werkgroepleden die zich er hard voor heeft gemaakt: “Dankzij de inzet van veel Schoonebekers, oud-Schoonebekers en de hulp van de gemeente Emmen is er gerealiseerd waar we aan het begin van het project alleen nog maar konden dromen.

De werkgroep Centrumvernieuwing heeft samen met inwoners, ondernemers en gemeente gewerkt aan een prachtig en verkeersveilig centrum. De Europaweg is niet langer de scheidslijn. Door de voltooiing van het Pallertplein is het centrum weer het hart van het dorp. Meer groen, een leuke sfeer en voldoende parkeerruimte.

In de structuurvisie was het centrumgebied al afgegrensd. Dat ging over het hele centrumgebied inclusief de Europaweg. Bert: “We wilden het hele gebied aanpakken. We nodigden een bureau uit die iets papier ging zetten. Het plan moest concreter worden en we gaven MD Landschapsarchitecten de opdracht ermee aan de slag te gaan.”

Twee moeilijke punten
Er waren twee moeilijke punten in het plan. “Er moest een oplossing komen voor de Europaweg. Wat gaan we daarmee doen. Het was duidelijk dat het moest worden gesplitst. We hadden mazzel. Ik las in de krant dat de gemeente bezig ging met de riolering. De Europaweg werd aangepakt. Vanaf café Dorgelo tot De Wolfshoeve. Dit kon mooi mee met de plannen voor het centrum. In de volgende vergadering van de werkgroep werd dit door de vertegenwoordigers van de gemeente inderdaad bevestigd .

Het andere moeilijke punt was dat er geen middenblok meer in het plan stond. Dat blok moest verdwijnen. We gingen in overleg met de eigenaar van het blok. Uiteindelijk kocht de gemeente het pand, maar er waren nog huurders. Al met al duurde het een tijd. Uiteindelijk ging de sloophamer er in.

Samenwerken
Het centrum is een prachtig voorbeeld hoe bevolking en gemeente met elkaar kunnen samenwerken. Ik ben er trots op hoe we dit samen hebben aangepakt. Wat begon met een budget van 5 ton is geëindigd op een bedrag van 2,7 miljoen. Behalve de gemeente heeft ook de provincie financieel bijgedragen. Daar hadden we niet van kunnen dromen.”

Schoonebeek in actie is en blijft een succes!

‘Sport versterken’ was een van de thema’s waar de eerste werkgroep vanuit Mee®doen mee aan de slag ging. Dit werd later de werkgroep SIA, Schoonebeek in Actie. Ernst Jan Bouwers, Johan Strating en Herman Schulte waren de mannen van het eerste uur. Later werd Kees Veenstra als voorzitter van de groep actief. “Het eerste idee was om ieder jaar een sportevenement te organiseren voor en door het dorp.”

Het eerste evenement was in 2014. Kees: “We wilden alle verenigingen een podium bieden. Een soort markt. SIA zorgde voor een kraam. Het werd een grandioos succes. Veel verenigingen deden mee en de markt had veel bezoekers.

Sport en Cultuur
De werkgroep SIA is een mooie en trouwe groep van ongeveer 15 vrijwilligers. Kees: “Er is geen gedoe en we zijn een gezelschap van verschillende pluimage. Het is fijn werken samen. Op een vergadering is iedereen aanwezig en we blijven ook allemaal hangen.”

De werkgroep besloot om het ene jaar een evenement in het teken van sport te organiseren en het andere jaar in het teken van cultuur. SIA werd groter en groter. De groep van vaste vrijwilligers werd tijdens evenementen een groep van vijftig dorpsgenoten die hielpen met de opbouw, het evenement zelf en het opruimen.

In 2018 werd de werkgroep officieel een stichting. “Dorpsbelangen hielp ons in het begin fantastisch. Maar doordat we steeds groter werden, was het handig een stichting te worden. De stichting zie ik als een formaliteit. Het gaat niet om het bestuur, maar de circa vijftien mensen uit de werkgroep. Zij maken het verschil.”

Tentoonstelling
In 2020 was het grootste evenement gepland. Een vierdaags bevrijdingsfeest. “Als je ziet welk programma we in elkaar hadden gezet. Met pijn in het hart besloten we dat het evenement moest worden afgeblazen in verband met de coronamaatregelen. In 2025 proberen we het opnieuw. Er ligt een geweldige basis klaar.”

Dit najaar komt de werkgroep weer bij elkaar. “We gaan eerst helpen bij de buitendag van de tentoonstelling Schoonebeek 1940-1945, die zaterdag 16 oktober is. Daarna gaan we kijken naar de plannen voor volgend jaar. We gaan ideeën verzamelen en ik verwacht dat we een evenement kunnen organiseren.”

Over de toekomst van SIA zegt Kees: “SIA gaat door. We hebben zoveel opgebouwd en we krijgen zoveel positieve reacties van de bevolking. De toekomst van SIA zit wel snor!” 

De evenementen van Schoonebeek in Actie

  • 2014        Eerste sportevenement SIA
  • 2015        Bevrijdingsfeest
  • 2016        Olympisch Schoonebeek
  • 2017        Festiveul Schoonebeek voor het eerst gekoppeld aan een goed doel: Stichting Kinderkamp Zuidoost-Drenthe
  • 2018        SportSpektakel, een grote zeskamp met als goede doel Duofietsen Schoonebeek
  • 2019        Countrygames
  • 2020        Bevrijdingsfeest Schoonebeek (ging niet door in verband met corona)

’t Aole Gemientehoes is een dorpshuis geworden

Uit de enquête die werd gehouden voor de start van Mee®Doen bleek dat er een grote behoefte leefde onder de inwoners van Schoonebeek aan een dorpshuis. ’t Aole Gemientehoes deed al niet echt dienst meer en dit was de meest logische plek om een dorpshuis in te vestigen. 

Een geheel
Aanvankelijk startten Dick Horstman, Cor Hemme, Henrik Gijp en John Uffels de werkgroep. Bij het vertrek van John werd Henk Vredeveld voorzitter van de groep. “Het oude pand moest worden opgeknapt anders zou het niet kunnen functioneren als dorpshuis. We hadden bedacht dat de entree, de keuken en de garderobe aangepakt moesten worden.” 

De werkgroep had de beschikking over 250.000 euro subsidie, waarvan 150.000 euro Leadergeld was. Henk: “We nodigden plaatselijke en regionale bedrijven uit om te komen met plannen voor ’t Aole Gemientehoes. We kregen losse schetsen en helaas was het weinig creatief. De gemeente Emmen stelde voor om met Buss architecten aan de slag te gaan. Dat was geweldig! Ze maakten er één plan van, één geheel.”

Duurzaam
In ’t Aole Gemientehoes zaten vanaf het begin cirkels boven tegen de wand. Dit stelde de jaargetijden voor. “Het bureau zag hierin olievaten. Dit is de basis geworden voor het ontwerp. Kijk maar eens goed als je binnenkomt. Ze hebben het fantastisch uitgevoerd! Er hangen zelfs gedeukte olievaten aan het plafond.” Naast de inrichting is er all electric verwarming toegepast, het dak is geïsoleerd en zijn de kozijnen vervangen. Het pand is hiermee behoorlijk verduurzaamd.

Samen voor elkaar gebokst
Henk: “Met heel veel vrijwilligers gingen we aan de slag. In een paar weken hadden we betrokken inwoners de binnenkant geschilderd. Het ging er steeds beter uitzien. Samen hebben we er echt iets moois van gemaakt.

In december 2019 was het pand klaar en de opening werd gepland in maart 2020. De taart was besteld en de uitnodigingen verspreid. Helaas door corona kon het niet doorgaan. Nu twee jaar later ga je het pand niet meer openen. De beginperiode was lastig, want veel verenigingen kwam niet meer vanwege de maatregelen. Het begint nu steeds meer te komen. Schoonebeek heeft hiermee een volwaardig dorpshuis gekregen. En dat hebben we samen voor elkaar gebokst!”