Meehelpen tellen in het Bargerveen?

Onze plaatsgenoot Wim Maatje is vrijwilliger in het onderzoek dat Michiel Eijkelkamp van de Rijksuniversiteit Groningen samen met Staatsbosbeheer doet naar verkeersslachtoffers onder amfibieën en reptielen op fietspaden in het Bargerveen. Het onderzoek duurt tot september en tot die tijd is alle hulp meer dan welkom. Iedereen kan meehelpen, je bent er geen voorkennis voor nodig. Wellicht zijn er meer Schoonebekers die hier hun bijdrage aan willen leveren? Zo ja: lees verder en meld je snel aan!

Alle foto’s: Henk Bohmers

Zoals velen weten is en wordt het Bargerveen grondig aangepakt om dit prachtige en unieke natuurreservaat te behouden en toegankelijk te maken voor een groot publiek. Dat laatste heeft vorm gekregen in het aanleggen van prachtige fietspaden door het Bargerveen. De combinatie van natuurbehoud en publieke ruimte levert echter ook vraagstukken op. Zoals dat van de veiligheid van amfibieën en reptielen in het gebied.

Op dit moment loopt er een onderzoek naar de hoeveelheid amfibieën en reptielen die oversteken over de nieuwe fietspaden in het Bargerveen en hoeveel er worden aangereden door fietsers. De belangrijkste vraag is of er tunnels aangelegd moeten worden onder de fietspaden om deze dieren veilig naar de overkant te helpen.  Vrijwilligers kunnen op twee manieren helpen:
1) Langs een aantal fietspaden staan schermen met ingegraven emmers om de overstekende amfibieën en reptielen te vangen. De gevangen dieren worden ‘s morgens uit de emmers vrijgelaten en geteld. Dit duurt ongeveer 2 uur.
2) ’s Avonds lopen wij langs de fietspaden en we noteren de aangereden amfibieën en reptielen. Dit duurt ongeveer 1 uur.

Je kunt zelf aangeven waarmee je wilt helpen en hoe vaak. Iedereen kan dus helpen, ook als je niets weet van amfibieën en reptielen. Neem volledig vrijblijvend contact op via bargerveen@staatsbosbeheer.nl voor meer informatie of om je aan te melden.