Mooie opbrengst benefietconcert voor Oekraïne

Tekst: Marineke Leijenhorst

Het benefietconcert dat op zondag 22 mei plaatsvond in de Dorpskerk heeft in totaal meer dan 1500 euro opgeleverd. Een mooie opbrengst die voor de helft naar de hulporganisatie Come Back Alive in de hoofdstad Kiev gaat. Het geld wordt besteed aan medicijnen en directe levensbehoeften. Het andere deel is bestemd voor de oecumenische werkgroep in Klazienaveen. Deze organisatie verzorgt transporten met noodzakelijke hulpgoederen naar de Oekraïense grens.

Aan het concert deden mee: Bazuin Fanfare, Crescendo Malletband, Cantando, Clearwater, Friends 2005, het fluitensemble Fluitissimo, organiste Karin Heeling en Willem van Engelenhoven met zang. Manuel Claasen opende het concert met een gedicht.
De 12-jarige Taisiia Hubarieva, die is gevlucht uit de Oost-Oekraïense stad Charkov en in Schoonebeek verblijft, zong het Oekraïense volkslied, daarbij begeleid door Alyona Schuiling.
De sfeer binnen het concert was erg goed, er is prachtig gespeeld en gezongen. De deelnemers zelf waren ook erg tevreden. Van een paar kanten heb ik zelfs gehoord dat het leuk zou zijn om vaker samen een optreden te verzorgen.

Schoonebeek heeft het geweldig gedaan. De QR-code heeft 250 euro opgebracht. De Coop en DA drogisterij Markant hebben nog eens 100 en 50 euro toegelegd op de goederen die wij bij hen besteld hebben. Printjob uit Hoogeveen heeft de posters gratis gedrukt.

De goederen worden verzameld volgens een lijst die de oecumenische werkgroep telkens bijstelt op basis van de meest noodzakelijke behoeften. De goederen die wij bij elkaar gebracht hebben zijn begin juni afgeleverd bij de Henricus kerk in Klazienaveen van waaruit ze verder vervoerd worden naar Oekraïne. Daar worden alle goederen door het Rode Kruis verzameld, gesorteerd en verder verspreid. Inmiddels is Klazienaveen het verzamelpunt geworden van heel zuidoost Drenthe.

Half juni is ook de andere helft van het ingezamelde contante geld gestort op de speciale verzamelrekening voor Oekraïne die de kerk hiervoor geopend heeft. Van deze rekening wordt het geld rechtstreeks overgemaakt naar het fonds Come Back Alive in Kiev. Er komt ook nog steeds geld binnen via de QR-code en dat gaat, zoals nu het plan is, naar Noodhulp Oekraïne van Kerk in Actie.

Als organisatie kijken we met tevredenheid en een goed gevoel terug op het concert en alles wat daar bij hoort. Natuurlijk wel steeds vanuit het besef dat de aanleiding verschrikkelijk is. Het was veel werk, maar de samenwerking tussen iedereen die er aan mee heeft geholpen verliep geweldig.

De giftenpot is half juni naar het gemeentehuis in Emmen gegaan. Voor het Aole Gemientehoes is een schaal gemaakt waarin briefjes met de QR-code liggen. Helaas blijft het inzamelen van geld nog steeds hard nodig