RAF 101 squadron Lancaster LM370 SR-K2

78 jaar geleden op 18 november 1943 begon de ‘Slag om Berlijn’ ……

De RAF 101 squadron Lancaster LM370 SR-K2 nam als met ABC uitgeruste Lancaster deel aan de eerste massale raid van de “Slag om Berlijn” op 18-19 november 1943.

Berlijn
was het hoofddoel, en werd aangevallen door 440 Lancasters bijgestaan door 4 Mosquito’s. Weinig Duitse jagers onderschepten de bommenwerpermacht, 9 Lancasters gingen verloren.
Berlijn was die avond geheel bewolkt en zowel het markeren als het bombarderen werden blindelings uitgevoerd. Bomber Command kon de resultaten niet beoordelen; veel bommen vielen buiten de stad en het lokale rapport vermeldt wat kleine schade en het verlies van enkele boerderijen.

Op de terugvlucht van Berlijn werden de Ierse piloot, Flying Officer Charles Patrick McManus en zijn bemanning, vliegend met de Lancaster LM370 SR-K2 om 23.12 uur in de buurt van Schoonebeek aangevallen en neergeschoten door de Duitse nachtjager piloot Feldwebel Rudi Frank vliegend met een JU 88 van 2./NJG 3.
Laten we de herinnering levendig houden aan wat Flying Officer Charles Patrick McManus, Sergeant Kenneth Jones, Flying Officer Guy Dermot Spyers, Warrant Officer 2nd Class George Philip Herman, Sergeant Anthony Ezra Rosen, Flying Officer Barry Kingsley Petyt, Sergeant Charles Harold Downs en Flight Sergeant George Herbert Gittins (DFM) voor onze vrijheid deden.

Alle bemanningsleden van Lancaster LM370 SR-K2 liggen begraven in de Oorlogsgraven van het Gemenebest op de Gemeentelijke Begraafplaats te Schoonebeek in Nederland.

“For they did give, so we might live.
And hear their stories told.
Remember now the nations’ youth.
Who gave, and grow not old.”

Rust in vrede.