“Rietdekken is een mooi vak”

Tekst: Esselien de Groot

“Als mensen aan rieten daken denken, moeten ze automatisch aan ons denken. Dat is ons streven”, lacht Manfred Lippold, eigenaar van ELG Rietdekkers aan de Europaweg 180a in Schoonebeek.

Zijn bedrijf bestaat inmiddels bijna vijftien jaar en Manfred is dagelijks met hart en ziel bezig met zijn werk. Vroeger studeerde hij bedrijfseconomie, maar het vak van rietdekker trok. Hij leerde het vak en begon zijn eigen bedrijf. Wie denkt, dat ELG een afkorting is, heeft het mis. “Ik wilde een originele naam en na een reis in Noorwegen besloot ik dat het ELG moest worden, Noors voor eland”.

foto: Joop Robben

Medewerkers
Manfred begon destijds in zijn eentje, maar heeft inmiddels zo’n tien medewerkers uit de regio in dienst. “Bij extreme drukte kan ik gelukkig nog enkele mannen uit Litouwen of Polen inhuren, het is hier namelijk erg moeilijk om nieuwe rietdekkers te vinden. Ik ben altijd op zoek naar mensen, die het vak willen leren. Wij kunnen hen zelf opleiden, het meeste leer je namelijk in de praktijk”, vertelt Manfred.

Werkzaamheden
Zijn werkzaamheden beperken zich niet tot boerderijen en andere woningen. “Een specialisme is molens. Bovendien hebben we twee jaar geleden in Haringvliet in Zeeland een vogelobservatorium in de vorm van een ei voorzien van riet”, vertelt Manfred, waarbij hij een fraaie foto van het eindresultaat toont.

Manfred is actief voor particulieren, maar ook voor bungalowparken, Natuurmonumenten, Stichting Het Drentse Landschap, Stichting De Spiker en de Vogelbescherming.

Niet te klagen
Hij heeft over werk niet te klagen. “Het is druk in onze branche. Vroeger werd een rieten dak als armoede gezien, maar dat is nu wel anders. Het vlechtwerk doen we natuurlijk zelf en we voeren ook veel onderhoud uit aan rieten daken. Om de circa zes jaar is onderhoud nodig. Een rieten dak gaat zo’n dertig tot veertig jaar mee. Het riet op een molen gaat soms zelfs wel honderd jaar mee.”

In de loop der jaren zijn de technieken wel veranderd, al worden de oude technieken ook nog steeds toegepast.

Superleuk
Manfred besluit: “Het werk is gewoon superleuk om te doen. Elk dak heeft z’n uitdaging, dat geldt zowel voor molens als woningen en andere gebouwen. Niet alleen nieuwe daken, maar ook renovaties zijn heel uitdagend om te doen.”

Om een indruk te krijgen van het werk van ELG Rietdekkers is er natuurlijk een website www.elg-rietdekkers.nl. Het telefoonnummer is 06-12285726.

Beide foto’s: Joop Robben