Schoonebeek beschikt over uniek medisch centrum

Tekst: Esselien de Groot
Foto’s: Henk Bohmers


“Ik heb mijn nek uitgestoken voor het dorp. Mede daardoor heeft Schoonebeek een bijzondere plek gekregen.” Dat zegt huisarts Aziz Al Cheikh, die door de meeste mensen kortweg Aziz wordt genoemd. “Dat is ook met de oog op de toekomst, zodat het aantrekkelijk is voor opvolgers.” Al deze voorzieningen zijn uniek voor een dorp.

Sinds enige tijd is de huisartsenpraktijk onder de naam Medisch Centrum Schoonebeek gevestigd in de voormalige gereformeerde kerk aan De Mente. Want: de kerk biedt onderdak aan meer medische disciplines.

Mogelijkheden
“Voorheen”, vertelt praktijkmanager Sjaak Schoo, “zat de huisartsenpraktijk aan de Griekenlandlaan, maar dat was te klein. We zijn daarop gaan zoeken naar andere mogelijkheden. Aziz kwam in contact met makelaar Ruud Pat, die hem wees op het kerkgebouw. Aziz was meteen enthousiast over de ruimte en de mogelijkheden.” Voordat het pand daadwerkelijk op 24 september van het afgelopen jaar in gebruik kon worden genomen, moest nog wel een traject via Monumentenzorg worden doorlopen. “Dat heeft ongeveer een jaar geduurd. Architect René Wittendorp uit Schoonebeek had al ervaringen met de inrichting van huisartsenpraktijken, dus die hebben we in de arm genomen.”

Allerlei disciplines
Het resultaat is een gebouw met een fraaie inrichting. Op de begane grond is de huisartsenpraktijk gevestigd. Op de eerste verdieping is fysiotherapiepraktijk TOP-Therapieën te vinden. “Verder zit er een apotheek onder hetzelfde dak. Eerder waren we een apotheekhoudende huisarts, maar die situatie is gewijzigd. Het voordeel is, dat we dus korte lijnen hebben”, vertelt Schoo. Ook hebben een diëtiste en een podoloog er een praktijk, evenals een praktijkondersteuner voor de geestelijke gezondheidszorg. Ook het maatschappelijk werk is vertegenwoordigd. “En”, aldus Aziz, “we zijn nog in gesprek met een cardioloog voor het houden van een spreekuur. Verder is bloedprikken hier mogelijk.”
Door al deze voorzieningen kunnen mensen voor veel medische handelingen in eigen dorp blijven.

Uitbreidingsplannen
Er zijn plannen om op het terrein een verblijf voor kortdurende opname te realiseren, bijvoorbeeld voor revalidatie. Zo kunnen deze kwetsbare mensen in eigen dorp herstellen. Aziz: “We kunnen de reeds bestaande gebouwen renoveren of we kunnen slopen en een nieuw pand bouwen. We willen dit jaar de plannen concreet hebben.”

Uitbreiding
Aziz wil de praktijk graag uitbreiden met een vrouwelijke huisarts. “Deze wens is er gezien de samenstelling van ons patiëntenbestand.” Regelmatig zijn er waarnemende artsen. “Zo kunnen zij de sfeer proeven en de omgeving leren kennen in de hoop, dat er iemand blijft”, vertelt Schoo.

Aziz Al Cheikh is al 25 jaar huisarts, waarvan hij zo’n twaalf jaar in Schoonebeek werkt. “Vroeger was ik waarnemer in een huisartsenpost in Emmen en nam zo’n drie jaar waar voor huisarts Luitse in Schoonebeek. Zo ben ik hierin gerold.” Aziz komt oorspronkelijk uit Syrië en woont al zo’n dertig jaar in Nederland.
Als praktijkmanager behartigt Sjaak Schoo de administratie, de financiële zaken, het personeelsbeleid en de facilitaire zaken. Daarnaast is hij ambulancechauffeur. In de huisartsenpraktijk werken in totaal negen personen.