Schoonex Reinigingssystemen maakt in dertig jaar enorme groei door

Het bedrijf Schoonex Reinigingssystemen van Geert en Nankie Hans uit Nieuw-Schoonebeek bestaat alweer dertig jaar. Sinds tien jaar is het bedrijf gevestigd aan de Einsteinweg in Coevorden.
Geert Hans zat in de olie- en gasindustrie voor de NAM. Daarvan zat hij acht jaar op zee. In 1994 was er een reorganisatie. Dat was de aanleiding voor Geert en Nankie om het bedrijf op te richten.

Geert en Nankie Hans. Foto: Hennie Lubbers

“In Schoonebeek waren veel NAM-activiteiten en er ontstond vraag naar reinigingsapparatuur”, aldus Geert. Eerst werd vanuit huis gewerkt. Op 1 maart 1991 werd Schoonex officieel opgericht en het echt -paar is sinds 1994 volledig werkzaam in het bedrijf.

Veelomvattend
De werkzaamheden op de zakelijke markt zijn veelomvattend. “In het begin”, vertelt Nankie, “lag de focus op verhuur en service op de reinigings­apparatuur:’ In de loop der jaren is het diensten­pakket enorm uitgebreid en worden ontwikkelingen op de voet gevolgd. “Zo spelen de overgang naar andere brandstoffen en alle veranderingen in onze branche een rol”, aldus Geert.
“We hebben het hele Kärcher-programma en hebben veeg- en zuigmachines, hogedrukreinigers, reinigers voor zonnepanelen en er zijn zowel vaste als mobiele installaties:’ De diensten van Schoonex groeiden mee. “We doen de verkoop, verhuur, geven advies en doen het onderhoud’: laat Nankie weten. “Advies is heel belangrijk, want niet iedereen weet welke machine bij een bepaald probleem past. We helpen de klanten daarbij graag.”

Hecht team
Er is een hecht team. Nankie: “We doen alles samen, iedereen heeft inspraak. Onze zoons en een schoon­dochter werken inmiddels ook in het bedrijf. Verder hebben we drie monteurs in de binnen- en buiten­dienst:’ De werkzaamheden worden gezamenlijk verricht, al heeft elk zijn of haar specialisaties. Zo richt Geert zich op de planning, de verhuur en het klantenbezoek. Nankie is de encyclopedie van het bedrijf, doet de administratie en de verkoop en geeft advies. Door de specifieke werkzaamheden werkt Schoonex door het hele land en ook in Duitsland. Een bedrijf op het gebied van windmolens huurt
bij ons de apparatuur voor de windmolens in Nieuw-Buinen en het zuiden van België. Maar ook in het olieveld in Schoonebeek zijn we wekelijks bezig, natuurlijk hebben we veel affiniteit met het dorp.”