Naast de provinciale en rijkssubsidies om je huis te verduurzamen, heeft de gemeente nu zelf ook een subsidie voor het isoleren van huizen. Het gaat om een subsidie van maximaal € 1.500,-. Hiermee kunnen inwoners via een bedrijf of zelf energiebesparende isolatiemaatregelen aan hun koopwoning (laten) uitvoeren, zoals vloer-, dak- en gevelisolatie of HR++ glas laten plaatsen.
Goed geïsoleerd huis levert veel voordeel op
Wethouder duurzaamheid Pascal Schrik legt uit waarom er nog een subsidieregeling bijkomt: “Veel subsidies zijn speciaal bedoeld voor huiseigenaren met een lager inkomen. Dat is logisch, omdat het verduurzamen van een huis via dak- of gevelisolatie best veel geld kost. Maar we willen ook graag andere inwoners een extra duwtje in de rug geven om deze stap te maken. Want door goed te isoleren heb je niet alleen lagere energiekosten, maar het woont ook veel prettiger als je geen tocht meer in huis hebt. Door weinig voorwaarden te stellen, is deze regeling makkelijk uitvoerbaar.” Huiseigenaren kunnen nu hun aanvraag voor deze subsidie indienen bij de gemeente. Bovendien kunnen zij gratis de hulp inroepen van een energieadviseur van de gemeente. Deze helpt bij de aanvraag en kijkt of iemand nog andere subsidies kan krijgen. Bij het Drents Energieloket kennen ze ook alle verschillende landelijke, regionale en lokale subsidieregelingen. Daar kunnen inwoners ook hulp krijgen met het stapelen van subsidies om zo een nog hoger subsidiebedrag te krijgen.
Belangrijkste voorwaarden
Om het subsidiegeld te kunnen krijgen, moet men wel aan een paar regels voldoen, zoals:
De aanvrager is eigenaar van de woning met energielabel D of lager.
De woning is geen appartement.
De woning heeft een WOZ-waarde lager dan € 429.300,- (peildatum 1 januari 2022).
Alle voorwaarden zijn te vinden op www.emmen.nl/energie-besparen.
Natuurvriendelijk isoleren belangrijk
Bij het isoleren van een spouwmuur of dak kunnen dieren zoals huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen worden gedood. Bij het isoleren van de buitenzijde van het huis is het vooraf nodig om te (laten) onderzoeken of er beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, in de spouw zitten. Door het huis natuurvriendelijk te isoleren, kunnen de dieren wegvliegen, voordat het wordt geïsoleerd. Inwoners moeten daarom een isolatiebedrijf inhuren dat een certificaat heeft voor het ‘Natuurvriendelijk Isoleren’.
Nationaal Isolatie Plan financiert de subsidie
Met goed geïsoleerde woningen vermindert de vraag naar energie en zijn huishoudens onafhankelijker van energieprijzen. Het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) heeft daarom als doel om 2,5 miljoen huur- en koopwoningen uiterlijk in 2030 te isoleren. Via de maatregel Lokale Aanpak Isolatie krijgt de gemeente bijna 5 miljoen om dit doel te bereiken. “Een energiezuinig huis begint met goede isolatie. Vandaar dat wij deze isolatiesubsidie hebben opgezet, die echt gericht is op slecht geïsoleerde huizen met label D of lager”, legt Pascal Schrik uit. “Vanaf nu kunnen ruim 2300 inwoners de subsidie aanvragen! Aanvragen kan tot en met 1 november 2026, maar op = op.”