Tuintips maart

Laten we eerst eens kijken naar de grasmat.

Als er in het najaar geen kalk gestrooid is kan dat ook in maart. Ook is het raadzaam om wat kunstmest 12-10-18 te strooien.

Als er veel mos in het gras zit, zou ik het eerst verticuteren daarna bemesten en als er veel onkruid in zit is er bij een tuinwinkel wel een middel voor onkruid in het gras. Het moet groeizaam weer zijn en enkele drogen dagen achter elkaar. Als het gras gemaaid wordt: laat het dan liggen, dan blijft het gras sterker.

Nu de groentetuin: begin met spinazie te zaaien en gebruik wat koemestkorrels of wat kunstmest. Ook kunnen er uien geplant worden. En peulen tegen een hekje. Snijbiet kan meerdere keren geoogst worden.

De laatste jaren is het nogal droog, dus maak een geul komma zaai het zaad en druk de grond aan. Als het dan erg droog wordt, kan je de geul vol laten lopen met water.

Als de temperatuur omhoog gaat, dan kan eind maart ook andere groente gezaaid worden, bijvoorbeeld rode bieten en wortelen.

Vaste planten kunnen in maart ook nog verplant worden als ze te groot geworden zijn of als je ze op een andere plaats wil zetten. Werk wel eerst wat mestkorrels door de grond en poot de plant wat dieper. Als je de planten water geeft, loopt het water er niet af.

Veel tuinplezier
De Tuinman (Wil Hoogland)