Tuintips voor april

Met allerlei soorten bloemen kun je een plek veel gezelliger maken.

Neem nu de wachttoren aan het Schoonebekerdiep, dat is een prachtplek geworden met zitbankjes.

Daarnaast zitten er een stuk of wat fanatieke groentekwekers die ook bloemen in de tuinen telen, bijvoorbeeld de Agapanthus, zonnebloemen, de Zinnia en nog veel meer moois. Al vroeg in het voorjaar is daar de Judaspenning te bewonderen. Als je de zaaddozen eraf plukt in oktober en je zaait ze op een schaduwrijk plekje, dan heb je het volgende voorjaar prachtige bloemen.

Het zaaien van eenjarigen kan je beter in treetjes doen. Bijvoorbeeld de Afrikaantjes, Lobelia en Petuna zijn vorstgevoelig. Bij nachtvorst moeten die binnen worden gezet en na half mei kunnen ze buiten worden geplant.

De groentetuin.
Te beginnen met de aardappelen. De laatste jaren kan je steeds vroeger poten. Vroeger was 30 april de beste datum. Nu zijn er al aardappelkwekers die begin april de eerste aardappels in de grond doen. Maar de nachtvorst is er nog steeds na de eerste week van mei, dat betekent dat je ze dan moet afdekken. Half april is een goede datum om aardappels te poten. Gebruik geen stalmest. Met 12-10-18 en patentkali heb ik de beste resultaten. En gebruik elk jaar een ander stuk, bijvoorbeeld een vierde van je land.

Veel tuinplezier!
De Tuinman (Wil Hoogland)