Tuintips voor augustus

Vorig jaar heeft de buxusmot genadeloos toegeslagen, veel heggen zijn compleet opgevreten. Ik heb gezocht naar een bestrijdingsmiddel, een voorbeeld is Pokon. Wie geen bestrijdingsmiddel wil gebruiken. Als de aantasting zo erg is, dat je beter kunt rooien, is de taxusheg een alternatief. Die heeft geen last van belagers.

Grasmat
Op de grasmat in augustus wat kiezeriet strooien, voorkomt dat er in de winter mos ontstaat. Mulch het gras bij het maaien. Mulchen is het bedekken van de bodem rondom planten en struiken met organisch materiaal. Als je het gras er af haalt, verarm je het gras en moet je elk jaar bijmesten.

Gierzwaluwen
Iets over de natuur in Schoonebeek: in de Kooikerlaan en het Flintenpad broedt elk jaar een kolonie gierzwaluwen. Voor de renovatie van de woningen waren dat er wel 100 . De daken van de huizen zijn gerenoveerd en een wat bredere afdekplaat zorgde ervoor dat de meeste zwaluwen niet meer bij de nesten konden komen. Er komen nu nog maar enkele tientallen zwaluwen. Er is niemand die zich om deze beesten bekommert. Dat is jammer en een gemiste kans.

Rijke oogst
Bij de toren hebben de meeste groentekwekers veel soorten groente en fruit geoogst, zoals aardbeien, broccoli, bloemkool, rode bessen, frambozen, spinazie, rabarber, sla en tuinbonen. Anderen waren trots dat zij de eerste telers waren met aardappelen. Er worden asperges geteeld en straks komen de bonen nog. Het enthousiasme spat er van af. Bij de bloemen (die de meeste tuinliefhebbers daar hebben) worden veel bijen waargenomen.

Fazanten
Met de fazanten in het gebied gaat het nog steeds niet goed. Er zitten nog te weinig vliegjes tussen het gras waardoor de jongen dood gaan. Ook de wilde eenden hebben daar last van.

Veel tuinplezier (Wil Hoogland)