Tuintips voor mei

Mei is de maand om sperziebonen en snijbonen te poten. De eerste bonen kun je begin mei in treetjes poten en als er geen nachtvorst meer dreigt in de moestuin uitpoten.

Om van een klein stukje grond veel snijbonen te oogsten, kan je van lange stokken (bijvoorbeeld bamboestokken) een wigwam maken en daar de traditionele snijboon (helda is het meest bekende ras) uitpoten, deze snijboon is bij uitstek geschikt om in de vriezer te bewaren.
In de winkel is deze boon vrij prijzig. Voor een gezin is deze methode een goede oplossing. Om de bonen te snipperen, neem je een handvol bonen in je hand en doe daar een heel elastiekje om. Neem een groot scherp mes en snijd stukjes van een centimeter. Breng ze vervolgens 3 minuten aan de kook en laat ze afkoelen. Doe ze in vrieszakjes en in de vriezer.

Populaire bloemen in de tuin.
Van de hortensia zijn verschillende soorten. De meest bekende is de boerenhortensia. Die bloeit elk jaar mits de takken niet bevriezen in het voorjaar. Tijdens de bloei in de zomer worden de nieuwe bloemen voor het volgende jaar gevormd in de bovenste knoppen onder de bloem. Dus daarom kun je hem niet snoeien in de winter, want dan snoei je de bloem weg. Het volstaat als je de oude bloemen eraf plukt. Als je dit soort hortensia niet te hoog wilt laten worden, dan kun je elk jaar een paar takken naar beneden snoeien en vormt zich onderin nieuw gewas om zo toch ieder jaar bloemen te hebben. Dan zijn er nog de witte pluimhortensia en de witte bolhortensia die je elk jaar moet snoeien. Hortensia verlangt een niet al te zure grond en verlangt een behoorlijke vochtige grond.

Veel tuinplezier!
Wil Hoogland