Tuintips voor juli

Het is interessant om ook kruiden in de groentetuin te telen . Veel groenten en kruiden hebben een ontstekingremmende werking, bijvoorbeeld knoflook, koriander, peterselie, maggi, gember, paprikapepers. Groente zoals boerenkool en andere koolsoorten worden zelfs superfood genoemd. Er wordt zelfs beweerd dat, als een boer veel kruiden in zijn grasland heeft, dat de koeien minder ontstekingen hebben en geen antibiotica meer nodig hebben.

Het is ook interessant om in een hoek van de groentetuin een composthoop aan te leggen om natuurlijke voeding voor de winter in te spitten. Als er bij sla en spinazie te veel stikstof gebruikt wordt, ontstaat er nitriet in het blad. Deze stof is niet gezond, dus gebruik alleen bij de start van een teelt wat voeding. Overdrijf het niet. Als de plant een goede start heeft, dan komt het goed wat voeding betreft.

Begin juli kan men de boerenkoolplanten en rode kool uitpoten en eind juli nog een keer spinazie zaaien.

Biologische bestrijding van wortelvlieg, prei vlieg en koolvlieg is mogelijk met een fijnmazig net. Bij de aardappelen is dat moeilijker. Er zijn enkele soorten die niet fytoftoragevoelig zijn, maar die zijn minder lekker. De gangbare soorten moeten nog steeds bespoten worden tegen fytoftora , de preivlieg is wel te bestrijden met een biologisch gif genaamd Phyreterum. Ook rupsen en luizen gaan daaraan dood. Met 1 ml in een liter water in een plantenspuit doe ik het hele jaar. Door het koude voorjaar bloeien alle vaste planten twee maanden later dan vorig jaar, door het vele water ziet het er fantastisch uit en zijn er wat meer insecten.

Veel tuinplezier!
Wil Hoogland