Tuintips voor juni

Overleven in de natuur. Het klimaat verandert, wat merken wij daar van? De zomers worden warmer, veel insecten verdwijnen, fazantenkuikens leven juist van insecten. Er ontstaan ziektes onder de bijen die onze bloemen en groenten moeten bestuiven, de oorzaken zijn zo complex. De balans is uit de natuur, wij zullen er heel snel oplossingen voor moeten vinden.

Links de Goudsbloem, rechts de dahlia

In het Middendorp is een succesje behaald met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups. Vorig jaar zijn de nestkastjes goed bezocht door de mezen met een fantastisch resultaat. De gemeente is van plan om preventief te gaan spuiten voor de processierups. Nest­kastjes ophangen door vrijwilligers lijkt me goedkoper.

Makkelijk tomaten telen
Een voordeel van klimaatverandering is dat wij planten die warmte nodig hebben, zoals tomaat, makkelijker buiten kunnen telen. Zoek een luw plekje op het zuiden, neem een zak potgrond, prik er aan twee kanten gaten in, poot er snoeptomatenplanten in en laat ze tegen een draad opgroeien. Met een mooie zomer, pluk je enkele maanden heerlijke tomaatjes. Of je poot er aardbeien in en geef die af en toe water!

Met schoffelen knapt je tuin op
Om de tuin bloemrijker te maken, kan je dahlia’s of knolbegonia’s poten. Ook een perk met verschillende heidesoorten staat erg mooi. Om de grond in de groentetuin te verbeteren, zaai ik elk jaar afrikanen in enkele regels. Ieder jaar zaai ik op een andere plaats ook goudsbloemen. Calendula heeft dezelfde werking. Bestrijd onkruid tijdens een zonnige dag door een paar uurtjes te schoffelen. Met weinig inspanning knapt het ontzettend op. Als de grond erg nat is: blijf uit de tuin. Je verpest de structuur, behalve als je wat wil zaaien of verpoten en gebruik dan altijd wat organische voeding.

Veel tuinplezier!
Wil Hoogland