Veel Schoonebekers komen naar Veen & Veste Notarissen

Tekst: Esselien de Groot

Veen en Veste Notarissen verleende medewerking aan de totstandkoming van Dorpsportaal Schoonebeek.

Vijf notarissenkantoren in Coevorden, Klazienaveen, Veenoord, Emmen en Emmer-Compascuum treden onder de naam Veen en Veste Notarissen naar buiten. Notaris Lennard Reinsma in Coevorden regelde de zaken voor Dorpsportaal Schoonebeek.

foto: Agnes Bos

Gevarieerd
In zijn kantoor aan de Van Heutszsingel 33 vertelt Reinsma over zijn gevarieerde werkzaamheden. “Er komen nogal wat onderwerpen aan bod, van de wieg tot het graf. Testamenten, onroerend goed, oprichting van bedrijven, de aangifte van de erfbelasting en huwelijkse voorwaarden zijn een greep hieruit.”
Reinsma geniet van zijn werk: “Ik ontmoet zoveel mensen en het is fantastisch om wat voor hen te kunnen betekenen.”

Schoonebeek
“Van oudsher”, vertelt Lennard Reinsma, “was Schoonebeek gericht op Coevorden. Ik krijg daarom nog steeds klanten uit die omgeving. Ouders kwamen hier bijvoorbeeld al en ook hun kinderen komen naar ons kantoor.”

Onroerend goed
Onroerend goed is één van de belangrijkste onderwerpen. “Dat is een aanjager van de lokale economie”, stelt Reinsma. “Het gaat niet alleen om notarissen en makelaars, maar ook om de daaruit voortvloeiende diensten van bijvoorbeeld aannemers en schilders.” Hij vindt het belangrijk, dat vraag en aanbod in balans is. In deze tijd is dat echter niet het geval. “Er is te weinig aanbod, ook in Schoonebeek. Daardoor vertrekken jongeren uit Schoonebeek en dat zou eigenlijk niet moeten gebeuren.”

Overdrachtsbelasting
Een grote verandering is de overdrachtsbelasting. “Bij aankoop van een woning hoeven mensen jonger dan 35 jaar die niet altijd meer te betalen. Voor ondernemers of beleggers, die een pand kopen is deze belasting juist verhoogd.” Nog een verandering is, dat het niet meer mogelijk is om de woning voor meer dan 100 procent te financieren. Bovendien moet sinds een aantal jaren meteen worden afgelost, een aflossingsvrije hypotheek is minder aantrekkelijk geworden. Verder wordt de hypotheekrenteaftrek verlaagd.

Begrijpelijk
Reinsma benadrukt de diversiteit in werkzaamheden. “Je krijgt te maken met een jong stel dat een woning koopt of een ouder paar dat de woning verkoopt. Of ondernemers die beginnen of stoppen met hun bedrijf. Daarbij kan ik behulpzaam zijn. Je moet complexe dingen begrijpelijk overbrengen. Daarvoor moet je dus best wat weten over allerlei facetten van het recht.”

Beschermd beroep
De notaris is nog steeds een beschermd beroep. “Kennis, opleiding en ervaring spelen een rol. Bovendien ben je verplicht om bijscholing te doen. Er wordt gecontroleerd of je daaraan voldoet. Pas als je een eigen notariskantoor hebt, ben je notaris. Als kandidaat-notaris ben je in loondienst. Zij mogen de notaris vervangen en ondertekenen namens de notaris. Niet iedereen kiest ervoor om zelfstandig ondernemer te worden.” Reinsma koos er wel voor en volgde in januari 2015 notarissen Tinus Gaikema en Marten Huberts op. En met groot genoegen, zo blijkt uit zijn verhaal.

Op de website www.veenenveste.nl staat meer informatie over de notariskantoren en hun werkzaamheden.