Voorkom diefstal van uw (brom)fiets of scooter

Nederland is een echt (brom)- fietsland. Maar er worden ook veel fietsen en bromfietsen gestolen. Het is vervelend en lastig als uw (brom)fiets gestolen is. Voorkom diefstal en volg de preventietips op. Tref maatregelen, zodat uw nieuwe (brom)fiets een aanzienlijk kleinere kans heeft om gestolen te worden. 

“Weet u alleen maar dat het een groene damesfiets met een kinderstoeltje is, dan maakt dit het een stuk moeilijker om uw tweewieler op te sporen. Noteer op bijvoorbeeld een fietsregistratiekaart zo veel mogelijk kenmerken van uw voertuig, zoals merk en framenummer of chipnummer. Bewaar deze voor het geval uw fiets gestolen wordt. Let erop dat u het framenummer noteert en niet het serienummer. Uit de internetaangiften blijkt dat veel mensen die vergissing maken. Daarnaast kunt u de fietsenmaker vragen uw postcode en huisnummer in het frame te graveren.” 

Doe altijd aangifte
Als uw (brom)fiets toch gestolen wordt, doe dan meteen aangifte bij de politie. Dat kan via internet op www.politie.nl of op afspraak op het politiebureau. Neem de gegevens van de (brom)fiets mee, zoals merk en framenummer en de aankoopnota. Alleen wanneer u aangifte heeft gedaan, kan een gevonden (brom)fiets door de politie worden teruggegeven. Is uw fiets gestolen en heeft u aangifte gedaan? Uw fiets wordt dan opgenomen in het fietsdiefstalregister. Dat helpt om uw fiets terug te vinden en om de dief en eventueel heler op te sporen. In dit fietsdiefstalregister staan alle gestolen fietsen geregistreerd aan de hand van het nummer van de fietschip of op basis van de unieke combinatie van merk en framenummer. Ga naar www.fietsdiefstalregister.nl om te controleren of de fiets in het diefstalregister voorkomt. Kijk voor meer informatie op www.fietsdiefstal.nl 

Preventietips

  • Registreer uw (brom)fiets. Deze gegevens (op een ingevulde registratiekaart) kunnen erg waardevol zijn bij het opsporen en terugbrengen van uw (brom)fiets. Veel gegevens kunt u vinden op het garantiebewijs of op de aankoopnota. Bewaar ook altijd de rekening van een (brom)fiets die u tweedehands koopt. 
  • Laat de fietsenmaker uw postcode met huisnummer in het frame graveren. Gaat u verhuizen? Dan kan de fietsenmaker een X achter de oude postcode zetten en de nieuwe code erachter plaatsen. Probeer niet om de oude code onleesbaar te maken, voor de politie bent u bij een controle dan al gauw een verdachte van (brom)fietsendiefstal. 
  • Zet uw fiets altijd op slot. Gebruik altijd een goed slot. 
  • Soms kan het handig zijn om de fiets met een extra beugel vast te zetten aan een paal of hek. Probeer de (brom)fiets zo te plaatsen, dat u hem altijd in het oog heeft. 
  • Zet de (brom)fiets thuis in de afsluitbare garage of berging. 

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek