Wijkagenten: Gevonden en/of verloren voorwerpen en huisdieren

U wilt uw voordeur openmaken maar bent uw sleutels kwijt. Echt kwijt. Uw koffers staan al gepakt in de gang. Maar waar is dat paspoort? Veel mensen melden zich nog bij het politiebureau, merken wijkagenten Nijland en Vrielink: ”En dat terwijl gevonden of verloren voorwerpen al sinds 2013 niet meer bij de politie, maar bij de gemeente gemeld moeten worden.”

Als u iets verliest of vindt, meldt dit dan bij de gemeente. In de gemeente Emmen is hier “Ben Kwijt” voor in het leven geroepen. www.benkwijt.nl Dat kan vaak via hun website. Wijkagenten Nijland en Vrielink: ”Veel gemeenten werken ook met de website www.verlorenofgevonden.nl. Als u denkt dat het gevonden voorwerp verband houdt met een misdrijf, dan bent u verplicht het direct bij de politie af te geven en hiervan aangifte te doen. Dit geldt trouwens altijd voor gevonden wapens.”

Staatsdocumenten en verblijfsdocumenten
Bij vermissing van een rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs gaat u ook naar uw gemeente. “Raakt u de documenten kwijt door een misdrijf, bijvoorbeeld een woninginbraak of beroving, dan moet u weer wel aangifte doen bij de politie”, aldus wijkagenten Nijland en Vrielink.

Bent u uw verblijfsdocument verloren of is het gestolen? Dan moet u aangifte doen bij de politie. Verblijfsdocumenten worden door de IND uitgegeven. Zij kunnen de aanvraag voor een nieuw document alleen in behandeling nemen als u aangifte heeft gedaan bij de politie, en het bewijs van aangifte meeneemt bij de aanvraag. 

Verloren en gestolen staatsdocumenten worden landelijk geregistreerd. Als u zo’n document vindt, moet u dit altijd direct afgeven bij uw gemeente. 

Dier gevonden of vermist
Is uw huisdier vermist of gevonden? Volgens wijkagenten Nijland en Vrielink kunt u dit het beste melden bij Stichting AMIVEDI (via www.amivedi.nl): ‘Dit is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. De gevonden dieren gaan naar een dierenasiel, de dierenarts of blijven bij de vinder.”

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek