Advies Kindergemeenteraad Emmen aan wethouder:‘Speeltuinen moeten voor álle kinderen toegankelijk zijn’

De Kindergemeenteraad van Emmen heeft een advies over speelvoorzieningen aangeboden aan wethouder Jan Bos van Openbare Ruimte. De kinderen vinden dat álle kinderen in de speeltuinen moeten kunnen spelen, dus ook kinderen die moeilijk kunnen lopen of in een rolstoel zitten of doof, slechtziend of blind zijn. ‘Wij vinden het belangrijk dat speelvoorzieningen ontmoetingsplekken zijn waar alle kinderen kunnen komen en mee kunnen doen,” schrijven de kinderen in hun advies. Hun oproep aan de wethouder: “Hier moeten we samen voor staan.”


De kindergemeenteraad voor de gemeente Emmen is in september vorig jaar geïnstalleerd. Twintig kinderen zijn sinds die tijd aan de slag. Naast de speelvoorzieningen zijn ze bezig met het thema ‘Jezelf mogen zijn in Emmen’. De kindergemeenteraad heeft zich de afgelopen tijd verdiept in inclusieve speelvoorzieningen. Dit hebben ze gedaan door in gesprek te gaan met de medewerker speelvoorzieningen van de gemeente en met kinderen die beperkingen ervaren.


Toestellen met geluid
De kinderen stellen in hun advies: “Ga met de kinderen op zoek naar geschikte locaties in de wijken en dorpen. Dit kan via de kinderraden die in wijken en dorpen al zijn. Of via de scholen. En ga met de kinderen in gesprek over hoe de speeltuin er uit moet zien. Wij kinderen hebben echt andere ideeën dan alleen de glijbanen en de schommels. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen met water, toestellen waarmee je geluid kunt maken of toestellen waarop je kunt spelen maar ook creatief mee kunt zijn.” Ook vragen de kinderen om speeltuinen een naam te geven: “Zo kunnen wij onze ouders beter vertellen waar we naar toe gaan. Ook voelt het dan meer als een speeltuin van ons als kinderen.”

Waardevol advies
Wethouder Jan Bos is blij met het advies: “Het is ontzettend goed dat de kinderen zich hierin verdiept hebben en nu met een waardevol advies komen. Ze hebben dat gezamenlijk aan mij gepresenteerd waarbij ook Jasmijn aanwezig was. Zij sloot haar verhaal af met de woorden dat ze wil dat er nóóit meer
kinderen zijn, zoals zij, die niet mee kunnen doen. Ik heb de kinderen alvast beloofd dat we er voor gaan
zorgen dat alle kinderen in de gemeente Emmen mee kunnen doen. Omdat het een formeel advies aan het college is, krijgt de kindergemeenteraad nog voor de meivakantie een officieel antwoord van het college over hoe dit opgepakt wordt.”

De kindergemeenteraad heeft hun advies aangeboden in de vorm van een filmpje, dat hier te zien is:  https://youtu.be/ZBcbk8W5a40