Boerderijwinkel ‘t Schoone Schoap biedt een veelomvattend assortiment

“Het is een uit de hand gelopen hobby”, zo noemt Lisette Alons haar boerderijwinkel bij de biologische schapenmelkerij en zorgboerderij ‘t Schoone Schoap aan de Europaweg 37 in Nieuw-Schoonebeek.

In 2020 besloot Lisette te starten met haar boerderijwinkel met producten van het bedrijf. “Op het bedrijf van Gerrie en Herman Sentker worden sinds 2002 schapen gemolken”, vertelt Lisette, de partner van Gerrie. “Het was daarvoor een keuterboerderij, maar de broers besloten het over een andere boeg te gooien.”

Zij vervolgt: “Het melken van schapen is een intensief proces. Daardoor is de melkprijs wel hoger dan van koemelk. Maar groot voordeel is dat in de schapenmelk goede eiwitten zitten en dat die daarom zeer geschikt is voor mensen met een koemelkallergie.” De mensen van de kleinschalige zorgboerderij helpen met allerlei werkzaamheden op de boerderij.

Zelf verbouwd
Lisette verbouwde een voormalige garage tot winkel, die op 4 april 2020 openging. “Ik heb de hele verbouwing zelf gedaan”, aldus de enthousiaste Lisette. “Ik wilde dat het pand niet meer op een garage zou lijken, dus ik heb alles veranderd.”

Veelomvattend assortiment
Het assortiment is gaandeweg uitgebreid en biedt nu een keur aan artikelen. Er zijn uiteraard producten van de boerderij, maar er zijn veel meer streekproducten uit de regio. Van kazen tot yoghurt, van kaarsen tot kruidenthee en mokken, van wijn, bier tot cider, sappen en limonade. “Kijk”, zegt Lisette, “er zijn verder nog blauwebessenjam, honing, ambachtelijke pindakaas en vlees. Maar ook kunnen mensen hier terecht voor wollen sokken, handgemaakte schapenknuffels, brocante en klompen.”

De winkel is geopend op vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Bij mooi weer staat een terras klaar. De stallen van de boerderij zijn niet vrij toegankelijk. Wel kan op aanvraag een rondleiding worden verzorgd. Het bedrijf telt ongeveer duizend schapen, inclusief jongvee.

‘t Schoone Schoap
Europaweg 37, Nieuw-Schoonebeek
06-40749890
www.facebook.com/tschooneschoap

Tekst: Esselien de Groot
Foto: ’t Schoone Schoap