Esselien de Groot: Dichtbij de mensen, dat vind ik het fijnst

Esselien de Groot is vanaf het begin betrokken bij De Jaknikker als vaste medewerker en maakt deel uit van de redactieraad. Zij verzorgt artikelen voor de rubriek Ondernemersplein en schrijft maandelijks ‘Uitgelicht’. Daarnaast redigeert zij, samen met hoofdredacteur Kees Veenstra, de gehele uitgave. “En dat doe ik met heel veel plezier. Het is immers een magazine met uitstraling!”

Esselien uit Coevorden is zelfstandig ondernemer met haar bedrijfje Esselien de Groot Taaltotaal. “In 2012 ben ik zelfstandig professional geworden na dertig jaar in loondienst in de journalistiek te hebben gewerkt. Eerst in vele standplaatsen bij Wegener Uitgeverij Gelderland en daarna bij Boom regionale uitgevers. Een goede beslissing, al was het ook wel nodig: in de crisistijd beleefde de krantenwereld zware tijden. Voor Boom verzorgde ik sinds 1996 de redactie van de Coevorder Courant.” In de begintijd kwam zij ook wel in Schoonebeek, waar toen deze krant ook werd verspreid. Haar hart gaat uit naar de lokale en regionale journalistiek. “Dichtbij de mensen, dat vind ik het fijnst.”

Als zelfstandig ondernemer verzorgde Esselien nog zo’n vijf pagina’s in de Coevorder Courant en kon daarnaast haar opdrachtenpakket uitbreiden. “Rond 2017 werden de kranten van Boom overgenomen door de NDC.” Helaas kwam aan die samenwerking in 2019 een einde. “Het was een lastige periode aan. Bovendien kwam de coronapandemie en liepen de werkzaamheden terug.”

Foto: Esselien de Groot

Huidige werkzaamheden
Maar Esselien ging niet bij de pakken neerzitten en startte met haar eigen onlinekrant Coevorder Nieuws om de inwoners toch op de hoogte te houden van het lokale en regionieuws. “Er was wel een periode van opbouw zonder al teveel verdiensten. Maar, de website heeft nu gemiddeld vierduizend bezoekers per dag/ Dat zorgt ervoor, dat adverteerders nu ook geïnteresseerd zijn.”

Daarnaast heeft zij nog andere opdrachtgevers. “Dat kunnen eenmalige opdrachten zijn, maar ook heb ik vaste opdrachtgevers. Zo schrijf ik nieuwsbrieven voor een touringcarbedrijf, maak ik artikelen voor magazines in de regio’s Ommen, Hardenberg en Zwolle en verzorg ik teksten voor websites.”

Esselien de Groot Taaltotaal
www.esseliendegroot.nl
www.coevordernieuws.nl
06-51103514