Duidelijkheid over betaling en aanvragen energietoeslag

Er is duidelijkheid voor inwoners van de gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden over de betaling en het aanvragen van de energietoeslag. In oktober is de Wet Energietoeslag 2023 aangenomen. Deze wetswijziging was nodig om de energietoeslag te kunnen uitkeren.
Gemeenten kunnen daardoor beginnen om – net als in 2022 – huishoudens op of net boven het sociaal minimum te helpen met de hoge energiekosten.
Inwoners die tussen 1 februari en 1 juli 2023 een voorschot van 500 euro energietoeslag hebben ontvangen, krijgen het resterende deel van 800 euro vóór 1 december automatisch op hun rekening. Zij hoeven hier niets voor te doen. Inwoners die het voorschot hebben ontvangen, maar van wie het rekeningnummer na 1 maart 2023 is gewijzigd, kunnen hun nieuwe rekeningnummer doorgeven via energietoeslag@emmen.nl .


Nog geen energietoeslag aangevraagd?
Vanaf 1 december kunnen inwoners die nog geen energietoeslag 2023 hebben aangevraagd, dit alsnog doen via emmen.nl/energietoeslag. Het gaat om een bedrag van 1300 euro voor inwoners met een inkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm in één van de maanden januari, februari of maart 2023. Alle informatie over de voorwaarden en normbedragen is vanaf 1 december te vinden op de website van de gemeente.


Nieuwe regels voor mensen die in een instelling wonen
In tegenstelling tot vorig jaar kunnen mensen die in een instelling wonen, onder bepaalde voorwaarden wel in aanmerking komen voor de energietoeslag 2023. Het gaat om mensen die voldoen aan de inkomensnormen en die zelf energiekosten betalen. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit een eigen energiecontract of huurcontract.


Tegemoetkoming energiekosten 2023 voor studenten via DUO
Er komt ook een eenmalige tegemoetkoming energiekosten beschikbaar voor studenten die op basis van het inkomen van de ouders recht hebben op een aanvullende beurs. DUO betaalt deze eenmalige tegemoetkoming van 400 euro vanaf januari 2024 automatisch uit aan studenten die er recht op hebben.