De gemeente Emmen presenteert een begroting waarin er ruimte is om een sprong vooruit te maken in het realiseren van gemeentelijke ambities. Ondanks dat de gemeente de begroting maakt in een tijd van financiële onzekerheid waarin het Rijk achterblijft met het compenseren van prijsstijgingen. Daarnaast zet Emmen extra geld in om de gestelde ambities te realiseren, maar moet daarbij rekening houden met een krappe (arbeids)markt voor de gemeente en haar partners.
Doorontwikkelen voor onze inwoners en de regio
In de begroting voor 2025 is er veel geld gereserveerd voor belangrijke ontwikkelingen en projecten als basis voor de schaalsprong die Emmen wil maken de komende decennia.
Wethouder Jan Bos: ‘’We hebben eerder flink gespaard. In de kadernota is er 24 miljoen gereserveerd voor ontwikkelingen en projecten die we belangrijk vinden voor Emmen om onze ambitie te realiseren. Ondanks dat het financieel spannende tijden zijn, willen we niet stil blijven staan. Juist nu willen we doorontwikkelen voor onze inwoners en de regio.’’ Zo wordt er geïnvesteerd in gezond en kansrijk pgroeien van kinderen en jongeren en de aanpak van schulden en armoede. Waar het gaat om leefbaarheid zetten we in op een veilige en goede woonomgeving door de aanpak van ondermijning, woonoverlast en een versnelling van de woningbouw. Ook is er geld gereserveerd voor de Greenwise Campus, buitensport-accommodaties, de ontwikkeling van de Sport- en beweeg campus en circulaire economie. Daarmee streeft Emmen naar een krachtige, toekomstgerichte en aantrekkelijke regiokern en trekt het samen op met buurgemeenten, de provincie Drenthe en het Rijk in het realiseren van haar ambities op het gebied wonen, werken en leven. Dit door de krachten te bundelen en nauw samen te werken met medeoverheden, inwoners en partners.
Meerjarenbegroting en financieel onzekere tijden
De begroting voor het jaar 2025 laat een positief resultaat zien. Vanaf het jaar 2026 treedt het effect van het zogenaamde ravijn in werking, waarmee bedoeld wordt dat gemeenten minder geld van het Rijk ontvangen. In 2026 en 2027 komt naar verwachting de gemeentelijke meerjarenbegroting uit rond de 0. Voor het jaar 2028 wordt een tekort verwacht van ongeveer een miljoen euro. Een belangrijke oorzaak van het tekort is dat gemeenten door het Rijk niet volledig gecompenseerd worden voor stijgende kosten. Al langer zijn er hierover onder Nederlandse gemeenten zorgen op de langere termijn.
Prioriteiten stellen en keuzes maken
Wethouder Jan Bos: ‘’We anticiperen hierop door te prioriteren en keuzes te maken. Het niet verhogen van de Onroerende zaakbelasting (OZB) voor inwoners is zo’n keuze. Maar aan de andere kant streven we naar een sluitende begroting. Voor 2025 hebben we door realisme en behoedzaam begroten in de afgelopen jaren een sluitende begroting, maar voor de jaren daarna blijft het een opgave om al onze ambities in de lucht te houden wanneer compensatie door het Rijk uitblijft.’’
Naast de financiële uitdagingen heeft de gemeente ook zorgen over de knellende arbeidsmarkt, waarmee het tegen de grenzen van de uitvoeringskracht bij de eigen organisatie en haar partners aanlopen. Er is steeds minder capaciteit om de ambities ten uitvoer te brengen.
Bespreking door de gemeenteraad
De begroting 2025 wordt donderdag 7 november in de gemeenteraad besproken tijdens een openbare raadsvergadering.