Evenement ‘Schoonebeek, daar zit muziek in’ op punt van beginnen

Tekst: Roelie Vrielink

Op donderdag 28 maart opent wethouder Jan Bos van de gemeente Emmen om 15.00 uur de expositie ‘Schoonebeek daar zit muziek in’ in ’t Aole Gemientehoes te Schoonebeek. Dit is het eerste onderdeel van het Project ‘Schoonebeek daar zit muziek in. Tijdens de opening zal Pumkin Spice voor de muziek zorgen. In de maand mei zullen nog de Kunstmarkt 11 mei en het afsluitende Eksjen forever young benefiet concert op 25 mei volgen.

Als organisatie zijn we al een aantal maanden bezig om rond dit thema passende foto’s en verhalen te verzamelen die we nu in deze expositie bijeen brengen. Stichting ‘de Spiker’ heeft gelukkig een uitgebreid fotoarchief. Zo hebben we nog mooie oude foto’s van zanggroep Halleluja, die in 1902 werd opgericht. In 1935 heeft de zanggroep zich opgesplitst in Hervormd en Gereformeerd. Hoe dat allemaal is gegaan kun je zien en lezen in de expositie in de Waag’nschuur.

Als je aan een nieuwe expositie begint is het altijd afwachten wat je tegenkomt. We kwamen veel tegen uit de jaren 1950 – 1980. Mooie verhalen uit de begintijd van de blues, met de bands Les Ducs en Feeling Blues; waarom mochten ze niet langer bij oma Hidding oefenen? Een vijftienjarig meisje stuurt een brief naar Hilversum om Rob de Nijs naar Schoonebeek te halen en ze krijgt nog antwoord ook! Met wie kwam Ede Staal naar de Flowertree Studio aan de Berkenlaan in Schoonebeek? Het ene verhaal is nog mooier dan het andere.

We beginnen in ‘t Aole Gemientehoes met de foto’s en kostuums van de twee muziekverenigingen, de Bazuin en Crescendo. Het is mooi om te zien wat deze verenigingen door de jaren heen aan ontwikkelingen hebben meegemaakt. En wat zijn we trots dat we ook nu nog zoveel muzikanten hebben die op verschillende manieren uiting geven aan muziek. Zoals Daniël Lohues het zo mooi zingt: “We hebben allemaol baat bij muziek’.

De expositie is tot en met 30 mei te bezichtigen: in de Waag’nschuur alle muziek die is geweest (van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 -17.00 uur) en in ‘t Aole Gemientehoes de muziek die we nu nog in Schoonebeek hebben (van maandag tot en met vrijdag van 09.00 – 17.00 uur).