Emmen, 1 mei 2025 – De gemeente Emmen onderneemt actie tegen de jarenlange wachtlijst voor beschut werk door te investeren in extra werkplekken. Vandaag start een eerste groep van 39 mensen met hun nieuwe betaalde baan bij EMCO-groep.
Beschut werk is bedoeld voor mensen die een aangepaste werkomgeving en extra begeleiding nodig hebben. Jaarlijks bepaalt het Rijk hoeveel beschutte werkplekken gemeenten minimaal moeten realiseren en hoeveel geld ze daarvoor krijgen. Gemeenten mogen meer werkplekken realiseren, maar draaien dan wel zelf op voor de kosten. Omdat de vraag naar beschutte werkplekken in Emmen al jarenlang groter is dan het aantal plekken dat het rijk vaststelt, is er een flinke wachtlijst ontstaan. Wethouder Raymond Wanders over de urgentie van het probleem: “Eind vorig jaar stonden er 77 mensen op de wachtlijst, terwijl er jaarlijks ongeveer 6 plekken bij komen van het Rijk. Door het tekort aan beschutte werkplekken belanden mensen jarenlang op een wachtlijst – vaak met een uitkering – zonder enig zicht op werk. Deze wachtlijst is ons een doorn in het oog. De gemeenteraad heeft ons daarom gevraagd te onderzoeken wat ervoor nodig is om dit op te lossen.”
Investeren in mensen loont
Uit onderzoek van de gemeente naar de maatschappelijke kosten en opbrengsten blijkt dat het loont om te investeren in extra beschutte werkplekken. Gemeente Emmen heeft daarom besloten om de wachtlijst weg te werken. Dat gebeurt gefaseerd. Vandaag krijgen de eerste 39 mensen een arbeidscontract. Wethouder Raymond Wanders: “We hebben onderzoek gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat het bieden van een baan aan deze inwoners een win-win situatie is. Werken geeft mensen eigenwaarde, draagt positief bij aan hun gezondheid en helpt schulden te voorkomen. Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar ook voor de samenleving. Daarom investeren we in extra beschutte werkplekken: het is een kans om mensen perspectief te geven en écht vooruit te helpen.”
Naar verwachting gaat het de gemeente Emmen onder aan de streep ongeveer 230.000 euro per jaar kosten om de huidige wachtlijst weg te werken. Hierin zijn ook besparingen op uitkeringen meegenomen.
Kans om te groeien
De inwoners die een baan krijgen, gaan aan de slag bij werkontwikkelbedrijf EMCO-groep in Emmen. “Bij EMCO-groep hebben we de kennis en omgeving die nodig zijn om mensen goed te begeleiden,” zegt directeur Heidy Postma. “We helpen hen hun talenten te ontwikkelen en een betekenisvolle bijdrage te leveren. Zo krijgen ze niet alleen een plek om te werken, maar ook de kans om persoonlijk te groeien.”
Eén van de mensen die vandaag een contract krijgt bij EMCO-groep is de twintigjarige Chantal. Ze vertelt enthousiast: “Het is een hele fijne werkplek en ik ben blij dat ik hier een contract krijg. Ik heb leuke collega’s en het geeft mij de mogelijkheid om mijn MBO-diploma niveau 1 af te ronden. Ik ga mijn eigen geld verdienen en daarmee kan ik in de toekomst misschien wel op mezelf gaan wonen.”
Oproep aan het Rijk: structurele oplossing nodig
De investering van de gemeente in extra plekken is geen structurele oplossing van het probleem. Met de huidige verdeelsystematiek vanuit het Rijk worden plekken elders in het land niet ingevuld, terwijl op andere plekken een wachtlijst ontstaat. De gemeente Emmen roept het Rijk daarom op om gemeenten te financieren op basis van het aantal gerealiseerde beschutte werkplekken. Wanders: “Het kan niet zo zijn dat er landelijk genoeg banen zijn, maar lokaal wachtlijsten ontstaan. Het huidige systeem mag er niet toe leiden dat mensen jarenlang aan de zijlijn staan met een uitkering, terwijl ze graag willen werken.”
