Hallo, ik ben van de bank, er heeft een verdachte transactie plaatsgevonden met uw bankrekening….

Oplichters slaan in Zuidoost-Drenthe regelmatig toe. De oplichters/criminelen richten zich met name op oudere mensen en praten zich met een zielige smoes de woning in of doen alsof zij een controleur van een bank of energiebedrijf zijn. Soms gebeurt het binnendringen met geweld. Behalve geld en sieraden raken slachtoffers ook identiteitspapieren kwijt. De politie geeft uitleg over hoe oplichters werken en hoe je de kans op slachtofferschap kunt verkleinen.

Oplichters zijn geraffineerd. Ze zijn meestal keurig gekleed, komen vriendelijk over en spelden je van alles op de mouw. Ze hebben vele smoezen en kiezen er één die past bij de situatie. Soms zijn ze met z’n tweeën. De een leidt af, de ander glipt ongemerkt naar binnen. Ook kinderen en zwangere vrouwen kunnen in hun ‘spel’ betrokken zijn. “Ik ben de nieuwe buurman. Er is om de hoek een ernstig ongeluk gebeurd. Kan ik bij u snel het alarmnummer bellen?” Of: “Ik ben nieuw en woon een paar huizen verderop. Ik vind het leuk om even kennis te maken?” Of: “Ik ben van de bank. Uw bankpas geeft foutmeldingen. Mag ik even binnenkomen om dat te controleren?” Drie voorbeelden van veelgebruikte smoezen. 

Tips om slachtofferschap te voorkomen:

  • De belangrijkste: laat onbekenden NOOIT binnen. 
  • Bedrijven horen de komst van medewerkers altijd vooraf aan te kondigen. 
  • Banken sturen NOOIT medewerkers langs deuren en zoeken nooit telefonisch contact. Wantrouw dus iedereen die u benadert over uw bankpas of pincode.
  • Kijk eerst via de deurspion of via een raam wie er voor de deur staat. 
  • Vraag bijvoorbeeld via het deurraampje waarom mensen aanbellen of gebruik de kierstandhouder op de deur.
  • Klinkt het verhaal geloofwaardig? Misschien kunt u zelf de actie uitvoeren, die de aanbeller voorstelt of kunt u het “verhaal” verifiëren bij het bedrijf?

Tips voor slachtoffers:
Beseft u pas achteraf dat u slachtoffer bent geworden van een oplichter? Bel dan toch meteen het alarmnummer 112. Probeer zo goed mogelijk te onthouden hoe de dader er uitzag, welke richting hij/zij verdween en indien van toepassing merk, kleur en kenteken van het gebruikte voertuig. En als hij (of zij) in huis dingen heeft aangeraakt; maak ze niet schoon. Mogelijk kan de politie vingerafdrukken nemen.

Uw wijkagent
Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Instagram - Wikipedia


Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek