Hekmans Boo komt terug

De Hekmans Boo verhuisde op 12 april 1996 vanuit haar plaats in de wijk Sandberglanden naar zuivel­fabriek Katshaar ‘op Vlieghuis’. Na 25 jaar, om precies te zijn op zaterdag 19 juni 2021, komt de Hekmans Boo echter terug naar Schoonebeek. Dat wordt een grote, en wellicht heel bijzondere, operatie.

Hekmans Boo op transport in 1996.
Foto: Oud-Schoonebeek.nl

Voorwerk en dan..
Een werkgroep bestaande uit Henry Eisen, Ruud Pat, René Wittendorp en Albert Rave is al langere tijd bezig met dit project. De pandemie gooide echter roet in het eten wat de uitvoering betreft.
Het nadenken over de aanpak stopte echter niet en binnenkort is het dan zover. De bedoeling is dat het authentieke geraamte wordt verplaatst, de rest wordt op de huidige locatie ontmanteld. Vanaf zaterdag 15 mei is een aantal vrijwilligers daarmee bezig. Naar verwachting is dit op zaterdag 5 juni allemaal klaar. Hoe de verhuizing plaatsvindt is nog onderwerp van gesprek. Dat er een dieplader aan te pas komt is al wel zeker, maar hoe het geraamte daar op wordt gezet en af wordt gehaald, kan twee kanten op.

Spectaculair
De werkgroep speelt met de gedachte om dit op een spectaculaire manier te doen, namelijk met hand­kracht! Op deze manier komt het oeroude ‘naober­schap’ weer helemaal tot zijn recht. Dat betekent echter wel dat er veel mensen op een relatief kleine ruimte aanwezig zijn en de vraag is natuurlijk of dat al kan op die datum. Lukt dat niet dan wordt een kraan ingeschakeld. Stel dat het doorgaat en u wilt meehelpen, houd dan zaterdag 19 juni vrij. Het zou echt geweldig zijn als dit kan en gaat lukken!
De Hekmans Boo wordt voorlopig op het Emco­terrein aan de Albstraat neergezet in afwachting van de definitieve bestemming. Ook daar is de werkgroep al mee bezig, maar het is nog te vroeg om er iets concreets over te kunnen melden. Wordt vervolgd.