Kindergemeenteraad Emmen zoekt opvolgers

Welke kinderen uit de groepen 6 en 7 van de basisscholen vormen de kindergemeenteraad tijdens het schooljaar 2024/2025? De gemeente Emmen zoekt twintig kinderen die zich in willen zetten voor zaken die voor de jeugd belangrijk zijn. Zij kiezen uit hun midden de nieuwe kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester.


In september 2023 is de eerste kindergemeenteraad van de gemeente Emmen geïnstalleerd. De afgelopen tijd hebben de kindergemeenteraadsleden druk gewerkt aan nieuwe plannen voor speeltuinen en aan het thema ‘Jezelf kunnen zijn in Emmen’. Speeltuinen moeten voor alle kinderen goed toegankelijk zijn, ook als je niet goed kunt lopen of niet goed kunt zien bijvoorbeeld.
En ze mogen ook wel iets spannender, vindt de kinderraad. Ook het tegengaan van pesten vindt de kinderraad belangrijk. “Het is belangrijk dat kinderen gehoord worden en dat ze merken dat ze invloed kunnen hebben,” zegt jeugdwethouder Dewy Leal. “Deze kindergemeenteraad heeft namens alle kinderen belangrijke onderwerpen opgepakt en mooie adviezen gegeven waar we nu mee aan de slag zijn.”


Aanmelden
Na dit schooljaar worden de leden opgevolgd door nieuwe kinderen, die vanaf september het stokje overnemen. Alle kinderen uit de groepen 7 en 8 van alle basisscholen kunnen zich aanmelden en mogen zelf weten hoe ze dat doen: door een brief, een filmpje, een tekening, een vlog of iets anders, alles mag. De inzendingen moeten voor vrijdag 26 mei binnen zijn bij kinderraad@emmen.nl . In september wordt de kindergemeenteraad 2024/2025 geïnstalleerd.


Kinderraden in dorpen en wijken
Naast de centrale kindergemeenterraad zijn in de gemeente Emmen ook kinderraden in dorpen en wijken. Deze lokale kinderraden bestaan uit kinderen van de verschillende basisscholen in een dorp of wijk die samenwerken aan het verbeteren van hun omgeving. Inmiddels zijn deze kinderraden al geïnstalleerd in Angelslo, Bargeres, Emmer-Compascuum, Emmermeer, Emmerhout, Nieuw Amsterdam – Veenoord/Zandpol en Zwartemeer. Tussen nu en het schooljaar 2025/2026 krijgen alle dorpen en wijken hun eigen kinderraad.