“Ons doel is dat mens en hond elkaar goed begrijpen”

Al een behoorlijke tijd is Hondenschool Erve Hond gevestigd aan de Industrieweg 15B op bedrijventerrein Vierslagen. Luc Uitslag is eigenaar, hij heeft ook een hondenschool in Vriezenveen. Samen met Saskia Smit verzorgen zij de lessen.

“Ons doel is, dat mens en hond elkaar leren begrijpen. Je moet richting je hond duidelijk en consequent zijn, verder draait het om motivatie en waardering. Zo werken we aan een blije baas en hond’, zo vertellen zij. Luc: “Veel mensen hebben een verkeerd beeld van een hond. Houd er rekening mee dat het tijd, energie en geduld vraagt.”

Er zijn puppycursussen, cursussen voor puberhonden (half tot anderhalf jaar), lessen voor gevorderden en detectie/tracking. Hondenbezitters kunnen meteen aanhaken bij een cursus. “Dat is belangrijk voor een pup”, aldus Saskia.

De lessen op dinsdag en zaterdag vinden plaats op het eigen terrein en ook wel bij ‘t Aole Gemientehoes. Voor honden met gedrags- of opvoedkundige problemen zijn er ook mogelijkheden om lessen te volgen. “Het is geweldig om te zien hoe een eigenaar met hond samen groeit en een hecht team vormt.”

“Tracking is een mooie activiteit voor hond en eigenaar”, vertelt Luc. “Daarbij gaat de hond op zoek naar een persoon. Onderweg vindt de hond artikelen die die persoon verloren heeft om uiteindelijk de persoon te vinden. Hierbij wordt de hond fysiek en mentaal uitgedaagd.”

Luc kreeg in 2003 zijn eerste hond en begon al snel met trainen. Met zijn huidige hond is hij actief in de G&G, frisbeesport, detectie en tracking Als gediplomeerd kynologisch instructeur heeft hij veel ervaring met allerlei hondenrassen en doelgroepen, waartoe ook de hulphond behoort. Hij volgde nog vele cursussen en doet nu de opleiding Cranio Sacraal therapie.

Ook Saskia is kynologisch instructeur. Met haar Mechelaar X border collie Joy startte zij ooit met lessen op een hondenschool. “Toen de hond slimmer bleek dan ik, ben ik gestart met de opleiding tot kynologisch instructeur. Ik ging lesgeven, ook aan honden met probleemgedrag, en hielp met het opleiden van therapie- en hulphonden.” In 2020 rondde zij de opleiding tot coach af en zij doet nu de opleiding voor persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

Erve Hond
Industrieweg 15B Schoonebeek
06-23151371
www.ervehond.nl