Pieter Koolwijk is ereburger van de gemeente Emmen

Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk uit Emmen is benoemd tot ereburger van de gemeente Emmen. Burgemeester Eric van Oosterhout verraste hem hiermee tijdens de opnames van de Nieuwjaarsfilm van de gemeente. Hij overhandigde Pieter Koolwijk de erepenning en bijbehorende oorkonde op het Marktplein bij de Grote Kerk. Pieter Koolwijk kreeg de penning omdat hij op 5 oktober 2021 de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs heeft ontvangen voor schrijvers van kinderboeken. Hij won de Gouden Griffel met zijn boek Gozert. Met schoolbezoeken en het geven van lezingen, stimuleert hij bovendien kinderen om te gaan lezen. Voor het college van Burgemeester en wethouders is hij daarmee een echte ambassadeur voor de gemeente Emmen.

Succesvolle kinderboekenschrijver
Pieter Koolwijk is begonnen als schrijver van korte fantasieverhalen voor volwassenen. In 2009 had hij succes met zijn verhaal: Onder invloed. Hiermee won hij de Unleash Award. Na dit succes debuteerde hij in 2013 met zijn eerste kinderboek: Vlo en Stiekel. Dit boek werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. In 2016 kreeg zijn derde kinderboek: Bens boot de eervolle vermelding: Vlag en Wimpel. Het zesde boek van Pieter Koolwijk Gozert is in juni 2021 bekroond met een Zilveren Griffel. Op 5 oktober van dit jaar werd het boek Gozert beoordeeld als het best geschreven kinderboek en daarmee bekroond met de Gouden Griffel 2021.

Foto: Gemeente Emmen
Foto: Gemeente Emmen

Leesbevordering kinderen
Pieter Koolwijk geeft als schrijver van kinderboeken ook lezingen op basisscholen en hiermee motiveert hij kinderen om te gaan lezen. Hij combineert zijn schrijverschap met zijn werk bij de gemeente Emmen. Ook in zijn werk als IT’er is hij zeer innovatief, creatief en fantasievol in het bedenken van oplossingen bij problemen.

Foto: Gemeente Emmen

Eerder uitgereikte penningen
Sinds 1995 wordt de erepenning van de gemeente Emmen uitgereikt. Het echtpaar Rensen heeft de eerste penning ontvangen. Daarna hebben oud-burgemeester Cees Bijl en diverse wethouders waaronder Hoogland, Eerenstein, Evenhuis en Arends de erepenning ontvangen, maar ook sportverslaggever en fotograaf Bennie Wolbers, muzikant Daniël Lohues en sporter Kjeld Nuis. In 2021 ontving vertrekkend bibliotheekdirecteur Marchien Brons de laatst uitgereikte erepenning.