Poterbewaarplaats Julianalaan

wordt getransformeerd in unieke eengezinswoning

Tekst: Esselien de Groot, Foto’s: Esselien de Groot/Pat Makelaardij

De voormalige poterbewaarplaats aan de Julianalaan in Schoonebeek krijgt een metamorfose: het wordt een bijzondere eengezinswoning met behoud van de historische waarde.

Gerrit Kerkdijk uit Schoonebeek van M-Frame Staalframebouw is de ontwikkelaar en bouwer. De verkoop gaat via de lokale makelaar Ruud Pat van Pat Makelaardij.

“Het wordt”, vertelt Gerrit, “een bijna energieneutrale, duurzame en levensloopbestendige eengezinswoning. Bijzonder is, dat de woning grotendeels in de fabriek wordt gebouwd en binnen de bestaande muren wordt gehesen. De poterbewaarplaats is degelijk gebouwd en heeft dikke muren. Doordat de woning binnen de muren komt, wordt het een koele woning.” Er komt een vide in en het gebouw krijgt een nieuwe dakconstructie in de vorm van een nokverhoging. Daarnaast worden er extra ramen gerealiseerd, zonnepanelen geplaatst en wordt het energielabel een A+++.

Het wordt een ruime woning. “De woonoppervlakte is 140 tot 150 m2 en het perceel is ruim 700 m2”, aldus Ruud Pat. “We gaan met de potentiële koper om tafel, omdat de ruimte vrij in te delen is. Zo ontstaat een woning, die geheel naar wens van de koper is.” Het perceel is ruim 700 m2. De bestaande boomwal blijft intact en de ligging is op loopafstand van het complete centrum van Schoonebeek.

De voorwaarde van de gemeente bij het verlenen van de vergunning was dat de historische waarde gewaarborgd moet zijn. Dat gebeurt op deze unieke manier.

Inmiddels staat deze bijzondere woning aan de Julianalaan 10a op Funda, waar alle bijzonderheden zijn te lezen.