Slachtoffers van misdrijven zoals inbraak, diefstal, bedreiging of mishandeling hebben vaak behoefte aan advies en hulp. Wijkagenten Jacqueline en Miriam: “Natuurlijk kunnen mensen bij ons voor aangifte terecht en doen wij onderzoek naar de dader, maar slachtoffers kunnen voor eerste adviezen ook aankloppen bij het Slachtofferloket en Bureau Slachtofferhulp. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven is er om mensen te helpen financieel verhaal te halen op daders.”
Wij adviseren om ALTIJD aangifte te doen van misdrijven. Het is de enige manier om criminelen te tackelen. Maar als het gaat om de opvang van slachtoffers en andere betrokkenen en het vergoeden van schade, dan zijn er andere instanties die bijspringen.
Slachtofferloket
Slachtoffers kunnen bij het Slachtofferloket terecht voor informatie, advies en ondersteuning:
- over afhandeling van uw aangifte (de opsporingsfase);
- over afhandeling van de strafzaak (de vervolgingsfase);
- voor het recht op schadevergoeding;
- bij het spreekrecht in het strafproces;
- over uw aanwezigheid bij een strafzitting;
- over de uitspraak in uw strafzaak.
In het Slachtofferloket werken het Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland en de politie nauw samen. Kijk voor meer informatie op www.slachtofferloket.nl.
Schadebemiddeling
Slachtoffers kunnen drie soorten schade lijden. Materiële schade, zoals de waarde van vernielde of gestolen eigendommen. Andere direct aanwijsbare schade als de kosten van geneeskundige hulp en gemis van inkomsten. En emotionele schade als angst, schrik, pijn, verdriet of verlies van levensvreugde. Het is een belangrijke taak van politie en justitie om voor het slachtoffer in de verschillende soorten schade te bemiddelen. Bureau Slachtofferhulp kan mensen hierin adviseren.
Bureau Slachtofferhulp
Naast slachtoffers is Bureau Slachtofferhulp er ook voor betrokken familieleden, kennissen, getuigen en eventuele nabestaanden. Medewerkers maken betrokkenen wegwijs binnen de diverse instanties, schaderegelingen, juridische procedures en de mogelijkheden voor schadevergoeding. Slachtofferhulp is gratis. Meer informatie krijgt u via www.slachtofferhulp.nl of telefoonnummer 0900-0101 (lokaal tarief).
Schadefonds Geweldsmisdrijven
Dit schadefonds kan slachtoffers van bijvoorbeeld een gewapende overval, zware mishandeling of seksueel misbruik een steuntje in de rug geven met een eenmalige uitkering. Het fonds is een zelfstandig bestuursorgaan. Meer informatie: www.schadefonds.nl
Uw wijkagent
Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Dan verschijnen naam en foto en telefoonnummer 0900-8844. Bel voor spoedgevallen altijd 112.
Volg ons ook op Instagram:
Wijkagenten Jacqueline & Miriam: wijkagenten_nwadam_schoonebeek