Stemmen voor de Waarderingsprijs

Voor de tweede keer reikt de gemeente Emmen de Waarderingsprijs uit. Met deze prijs wil de gemeente inwoners belonen voor hun inzet voor hun dorp of wijk. Bij de gemeente zijn acht heel verschillende initiatieven ingeleverd. De jury heeft daaruit vier gekozen. Inwoners kunnen tot en met 30 juni stemmen. Het initiatief met de meeste stemmen wint de waarderingsprijs.

Burgemeester Eric van Oosterhout: “Ook in coronatijd zijn er mooie initiatieven uitgewerkt. Of misschien wel juist door corona waardoor mensen meer thuis zaten en meer oog hadden voor hun naaste omgeving. Je ziet de betrokkenheid in onze hele gemeente. Meerdere dorpen hebben een initiatief ingeleverd. Uit de acht inzendingen heeft de jury er vier uitgekozen. Vorig jaar is er meer dan 700 keer gestemd. Ik roep onze inwoners op om ook deze keer te gaan stemmen. Biodiversiteit Oranjedorp was de winnaar van de eerste waarderingsprijs. Ik ben benieuwd wie de opvolger wordt!”

Vier initiatieven
De jury heeft vier initiatieven gekozen:

1. Ouderen en het Griendtsveenpark
Twee dagen per week komen thuiswonende ouderen uit de omgeving van het Griendtsveenpark naar het park. Samen met vrijwilligers maken ze een praatje, doen ze een spelletje, maken ze de lunch en wandelen ze. Ondertussen genieten ze van de vele dieren, de rust en de natuur. De mantelzorgers van deze ouderen kunnen hierdoor een dagje vrij nemen. Daarnaast onderhouden zo’n 40 vrijwilligers het park en zorgen voor de dieren. Het Griendtsveenpark is gratis, rolstoelvriendelijk en voor alle leeftijden te bezoeken.

2. Kerstverhaal
Een aantal vrijwilligers uit Emmer-Compascuum heeft het oude kerstverhaal van Jozef en Maria vertaald naar het leven van nu. Dit verhaal hebben zij in kleine groepjes opgenomen in het dorp en in o.a. natuurgebied De Runde en verwerkt tot een film. Op deze manier hebben zij het kerstverhaal op een leuke manier onder de aandacht weten te brengen in deze coronatijd. Naast dat dit leuk was, had het ook een ander doel. De ondernemers in het dorp, die het moeilijk hadden door de coronatijd, hebben zij extra onder de aangebracht bij hun dorpsgenoten door daar ook filmopnames te maken. Zo deden Maria en Jozef inkopen bij de winkels in het dorp en werkte Jozef als timmerman bij de Hubo. Vele vrijwilligers van 0 t/m 75 jaar hebben meegedaan en hun dorpsgenoten een kerstgevoel thuis gegeven.

3. Boerenkatjes
In Schoonebeek zetten twee vrijwilligers zich in om het grote aantal boerenkatten te verminderen. Zij vangen boerenkatten en zorgen dat er niet te veel kittens komen. Zo voorkomen ze ook dat deze katten zwerfkatten worden. Sommige kittens krijgen een nieuwe plaats om te wonen. De vrijwilligers werken hierbij samen met de boeren en de dierenarts. De vrijwilligers zetten zich in om mee te werken aan het doel van Stichting Zwerfkatten Nederland om Nederland in 2040 zwerfkatvrij te hebben. Maar ook om de gezondheid van de boerenkat te optimaliseren en inteelt en ziektes onder boerenkatten tegen te gaan.

4. Natuurgebied De-Veenstee Klazienaveen-Noord
Natuurgebied De-Veenstee in Klazienaveen-Noord is een ontmoetingsplaats in de natuur voor jong en oud. Daar is Plaatselijk Belang Klazienaveen Noord vanaf 2013 mee bezig. Er is een gebied ontwikkeld waar iedereen welkom is. Plaatselijk Belang heeft rustplaatsen gecreëerd, inlaatplekken voor boten aangelegd, een visvijver aangelegd die ook geschikt is voor mensen in een rolstoel, watertappunten en een bewegingsplein gemaakt.

Hoe werkt het stemmen?
Elke inwoner van de gemeente Emmen kan stemmen op één initiatief. Het initiatief met de meeste stemmen wint de Waarderingsprijs en een cheque van € 1.000,-. De bekendmaking van de winnaar is tijdens de waarderingsavond voor Erkende Overlegpartners in het najaar. Stemmen kan digitaal of op papier. Inwoners die op papier willen stemmen kunnen bellen met telefoonnummer 14 0591 of een formulier ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Meer informatie staat op gemeente.emmen.nl/waarderingsprijs.