De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Om jonge mantelzorgers zichtbaar te maken en te ondersteunen, is het van 1 t/m 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. In Emmen slaan de gemeente, welzijnsorganisatie Sedna, de Contactpunten Mantelzorg en Mantelzorg.nl die week de handen ineen om binnen verschillende organisaties en scholen aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening maar is soms ook zwaar.  

Bewustwording
Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Veel jonge mantelzorgers ondervinden de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd.

Thema
Het thema van de Week van de Jonge mantelzorger dit jaar is: Niet te missen!Mantelzorg.nl lanceert in deze week ook een campagne. Video’s, posters en verhalen laten zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren.

Wethouder Guido Rink: ‘We vinden het belangrijk om jonge mantelzorgers in de gemeente Emmen een hart onder de riem te steken, ze soms wat afleiding te bezorgen en ze ruimte te geven om met anderen in contact te komen. We doen dit op verschillende manieren. De Werkgroep Jonge Mantelzorgers, organiseert bijvoorbeeld  regelmatig activiteiten en bijeenkomsten voor jonge mantelzorgers’.
Dit jaar staan er verschillende activiteiten op het programma, zoals: een online BINGO, karten bij Kartcentrum Pottendijk en een survival dag in het bos. Meer weten of aanmelden? Neem dan contact op met Gerrie Vrieswijk van de Werkgroep jonge mantelzorgers, telefoon: 06 53 36 16 09.

Hulp en ondersteuning
Is er door de zorgsituatie thuis behoefte aan hulp of ondersteuning voor de jonge mantelzorger? Bel dan met Welzijnsorganisatie Sedna, telefoon: 0591 680 800. Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Niet te missen’ campagne op weekvandejongemantelzorger.nl of kijk op Instagram, Facebook of LinkedIn. Op de website www.mantelzorg.nl/ kunnen jonge mantelzorgers veel tips en nuttige informatie vinden.