Tijdelijk iedere week koopzondag in de gemeente Emmen

Vanaf dit weekend mogen winkels in de gemeente Emmen tijdelijk alle zondagen open om klanten in de winkel te ontvangen. De verruiming van de koopzondagen geldt zo lang er beperkingen van  coronamaatregelen zijn; namelijk winkelen tot 17.00 uur en het maximaal aantal bezoekers per vierkante  meter. Er is geen koopzondag als deze op een feestdag valt. Het college van burgemeester en wethouders  heeft dit dinsdag besloten naast een aantal andere steunmaatregelen aan ondernemers zoals eerste uur  gratis parkeren en het niet heffen van reclamebelasting. 

Wethouder Guido Rink: “De huidige lockdown en de beperkende coronamaatregelen zorgen alle lange tijd ook bij onze ondernemers voor moeilijkheden. Wij blijven dan ook op allerlei manieren ondernemers  steunen in deze tijd. Met koopzondagen krijgen de winkeliers een extra dag om omzet te draaien en  inwoners meer momenten om veilig hun aankopen te doen”. 

Gratis parkeren 

Het wordt voor de bezoekers van het centrum van Emmen mogelijk om het eerste uur gratis te parkeren ongeacht wanneer men aankomt. De betaalautomaten en de kentekenherkenapparatuur zijn er vanaf  donderdag 9 uur op ingericht dat iedereen het eerste uur niet hoeft te betalen. Dit geldt dus alleen voor de  zogenaamde gesloten parkeerterreinen (parkeerterreinen die met een slagboom zijn afgesloten). Dit zijn  Parkeerterrein P-Noord (Emmen), P-Vreding ( achter gemeentehuis, alleen op zaterdag en zondag), Garage  Westerstraat (Emmen), Garage Willinkplein (Emmen), Parkeerterrein Willinkplein Zuid (Emmen). Parkeert  men langer dan 1 uur, dan gaat de meter lopen vanaf het eerste uur.  

Reclamebelasting 

Evenals als in 2021 is ook voor dit jaar besloten om geen reclamebelasting te heffen bij de ondernemers. De  reclamebelasting wordt jaarlijks geheven voor het bekostigen van de promotie van de winkelgebieden. Doordat het niet opgelegd wordt, betekent het een financiële verlichting voor ondernemers. 

Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen 

Veel ondernemers hebben het financieel erg zwaar door de coronamaatregelen. Voor die ondernemers die aangeven moeite te hebben met het betalen van de gemeentelijke belastingen, is een betalingsregeling  mogelijk. Ook kan gekeken worden of er uitstel van betaling gegeven kan worden.