Vanuit Dorpsbelangen: Lente !

De lente is toch wel een van de mooiste periodes van een jaar. Alles gaat weer groeien en bloeien, de bloesems komen aan de bomen, de vogels zijn aan het scharrelen om een nestje te maken, de dagen worden langer, de temperatuur is wat aangenamer, kortom HEERLIJK!

Ook Dorpsbelangen is druk aan het werk. De jaarvergadering is geweest waar we een prachtige uitleg hebben gekregen van stichting Isabelle over het realiseren van een kinderboerderij. Ook Stichting De Spiker heeft zijn plannen gepresenteerd en als Dorpsbelangen hopen we dat al deze plannen mogen resulteren in iets moois.

Presentatie Toby en Hellen Klingenberg op de jaarvergadering (Foto: Bertha Hooijveld)

Vanuit de ontzorgtafel is een werkgroep geformeerd met als onderwerp ‘Mens en milieu, flora en fauna’ waarin ook Dorpsbelangen participeert. Deze werkgroep gaat samen met de NAM kijken naar het vergroenen dan wel bevorderen van de biodiversiteit rondom de infrastructuur van de NAM. Bijvoorbeeld hoe de ontsierende buizen aan het zicht kunnen worden onttrokken door bijvoorbeeld struiken te plaatsen en bloemenvelden te maken. Dit komt natuurlijk ook weer ten goede aan klein wild, vogels, vlinders en bijen.

Een ander onderwerp waarvoor Dorpsbelangen zich inzet zijn de AED’s in het dorp. Een AED is een draagbaar apparaat dat een schok kan geven bij een hartstilstand. Hierdoor kan het hartritme herstellen en kun je een leven redden. Helaas vinden er de laatste tijd vernielingen plaats aan de apparaten of aan de behuizing. Zo lag onlangs de AED die bij Snijders aan de muur hangt, kapot midden op straat en was dus onbruikbaar. Je zult hem maar net nodig hebben… Gelukkig kon alles snel vervangen en gemaakt worden, maar de kosten hiervoor komen wel bij Dorpsbelangen terecht. Gemeenschapsgeld wat anders besteed kan worden aan andere projecten in het dorp. 

Jos van Hees bedankt Wim Maatje voor zijn jarenlange inzet voor de Welkomstborden (Foto: Bertha Hooijveld)

In het pinksterweekend van 27 tot en met 29 mei vindt de Roparun plaats. Zaterdag 27 mei komen de lopers ook door Schoonebeek en langs ’t Aole Gemientehoes. De Roparun is een estafetteloop;  een team bestaat uit maximaal acht lopers die ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen. Elk team probeert door allerlei acties geld op te halen voor palliatieve zorg aan mensen met kanker. Dorpsbelangen zorgt voor een leuke doorkomst met onder andere muziek. We hopen u dan allemaal te zien om de lopers aan te moedigen.

Marcel Heidemans
Bestuurslid Dorpsbelangen Schoonebeek