De NAM is van plan om in 2024 de oliewinning weer te gaan opstarten.
Olie wordt al decennialang gewonnen in Schoonebeek en dat heeft de Schoonebeker bevolking geen windeieren gelegd. Al is het klimaattechnisch misschien beter om te stoppen met de oliewinning, het kan gewoon nog niet. In ons dagelijks leven gebruiken en hebben we vele producten nodig die op de een of andere manier geproduceerd worden met olie. Denk daarbij aan verpakkingsmaterialen, plastics of kleding, je mobiele telefoon en niet te vergeten medicijnen.
Daarom is de NAM van plan om nog een jaar of vijftien olie uit onze ondergrond te halen. Dat gebeurt door de olie te verhitten met stoom waardoor de olie vloeibaarder wordt. Het water dat met de olie naar boven komt, is erg zout. Ook zitten in het water (gevaarlijke) chemische stoffen die van nature in de diepe ondergrond zitten en mee naar boven komen. Deze waterstroom wil men terugbrengen in de bodem. In een leeg geproduceerd gasveld dat hiervoor uitermate geschikt is. Door het gasveld weer vol te laten lopen, komt de druk hierin weer op het peil van voor de gaswinning waardoor de kans op inzakken afneemt; een bijkomend voordeel.
Injecteren in de bodem betekent dat er geen grote hoeveelheden chemicaliën nodig zijn voor als je het bovengronds wil zuiveren. Dat er geen grote hoeveelheden afvalstoffen zijn.
Dat er geen vrachtauto’s met chemicaliën door het dorp rijden met alle risico’s van dien.
De NAM heeft geleerd van Twente. Daarom wil de NAM nieuwe putten slaan en gebruikmaken van innovatieve of duurzame technieken zoals elektrische boilers en kunststof leidingen, zodat minder mijnbouwhulpstoffen nodig zijn.
Intussen zijn de eerste vergunningen aangevraagd en staat het bijdragenspoor in de startblokken. De NAM heeft al toegezegd Schoonebeek ruimschoots te willen compenseren. Aan de inwoners wordt nu gevraagd waarvoor ze dit geld willen inzetten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de infrastructuur, zorgen dat iedereen van het gas af kan, sport- en muziekverenigingen, verduurzaming van woningen, het onderwijs. Of een investering om het eerste zelfvoorzienende en energieneutrale dorp van Nederland te worden.
Afsluitend wil ik zeggen: respecteer elkaars mening. Of je nu vóór de afvalwaterinjectie bent, er tegen bent of er neutraal in staat, luister naar elkaar, praat met elkaar, maar dring niet je mening op aan een ander. Dan kunnen we een start maken met de mooie plannen die, wanneer de oliewinning herstart, binnen handbereik liggen!
Gonnie Heidemans-Bunskoek
Bestuurslid Dorpsbelangen Schoonebeek